Skip to main content

Γαλλία: Νέος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στην άνοδο των ορίων συνταξιοδότησης

Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να πάρουν μέρος σήμερα σε εκατοντάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα

Η σημερινή έκτη ημέρα κινητοποιήσεων ενάντια στην προωθούμενη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης θα αποτελέσει σημαντικό τεστ για τη γαλλική κυβέρνηση που θέλει να ανεβάσει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.

Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης καταγγέλλουν ένα «άδικο» σχέδιο, που τιμωρεί κυρίως τους μισθωτούς των βαρέων επαγγελμάτων.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ προέβλεψε μία ημέρα «εξαιρετικά ισχυρών κινητοποιήσεων» και κάλεσε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν «να μην κωφεύει» στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν προειδοποίησε, από την άλλη πλευρά, για τις συνέπειες που θα έχει για τους πλέον ευάλωτους Γάλλους η παράλυση της χώρας.

Στο πλαίσιο των σημερινών κινητοποιήσεων, διαδηλωτές απέκλεισαν τα διυλιστήρια της Γαλλίας.

Τη χθεσινή νύχτα, διαδηλωτές ξεκίνησαν να μπλοκάρουν τον οδικό άξονα της Ρεν στην δυτική Γαλλία.

Παράλληλα, λαμβάνουν χώρα επαναλαμβανόμενες απεργίες σε πολλούς τομείς (μεταφορές, διυλιστήρια, ενέργεια, εμπόριο, διαχείριση απορριμμάτων κ.ά.) και διαδηλώσεις.

Στις 31 Ιανουαρίου, τα συνδικάτα υποστήριξαν ότι κατέβασαν στους δρόμους 2,5 εκατομμύρια διαδηλωτές σε ολόκληρη την χώρα (1,27 εκατομμύριο σύμφωνα με τις Αρχές).

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, 1,1 έως 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να κατεβούν στους δρόμους σήμερα. Το συνδικάτο CGT καλεί σε 265 συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την χώρα.

Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, οι Γάλλοι παραμένουν στην πλειονότητά τους αντίθετοι στην μεταρρύθμιση αν και θεωρούν ότι εκείνη εν τέλει να εφαρμοσθεί.

Η εταιρεία των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF και οι συγκοινωνίες της γαλλικής πρωτεύουσας αναμένουν μεγάλες διαταράξεις στην κυκλοφορία σήμερα, αλλά και αύριο.

Στις αεροπορικές συγκοινωνίες, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας DGAC ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν κατά 20% έως 30% τα προγράμματα πτήσεων για την Τρίτη και την Τετάρτη.

Ο τομέας των οδικών μεταφορών συμμετέχει επίσης στις κινητοποιήσεις.

Το συνδικάτο Snuipp-FSU της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτιμά ότι το 60% των εκπαιδευτικών θα συμμετάσχουν στην απεργία και πολλές χιλιάδες σχολεία είναι κλειστά σήμερα. Κινητοποιήσεις αναμένονται σε είκοσι πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ο γενικός γραμματέας της CGT Energie προβλέπει «μαύρη εβδομάδα» στον τομέα της Ενέργειας, με μείωση της παραγωγής, κυρίως στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Τρεις από τους τέσσερις τερματικούς σταθμούς που επιτρέπουν την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Γαλλία έχουν κλείσει για επτά ημέρες. 

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι η Γερουσία θα εγκρίνει την μεταρρύθμιση μέχρι την Κυριακή και σχεδιάζει ψηφοφορία στις 16 Μαρτίου και στα δύο σώματα του Γαλλικού Κοινοβουλίου.

«Αν η μεταρρύθμιση εγκριθεί, δεν είναι πολύ πιθανόν οι κινητοποιήσεις να διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο», δηλώνει κυβερνητική πηγή.

Ο Λοράν Εσκύρ του συνδικάτου Unsa προειδοποίησε χθες ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν σταματούν αναγκαστικά με την έγκριση του νομοσχεδίου, διότι «ένας νόμος που έχει υιοθετηθεί, μπορεί να αποσυρθεί».

«Όταν οι νόμοι ψηφίζονται από το κοινοβούλιο, υπάρχει σημαντική δημοκρατική νομιμοποίηση», δηλώνει από την πλευρά της η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.