Skip to main content

Γενικές εκλογές στη Βοσνία

Στις κάλπες θα κληθούν 3.126.599 ψηφοφόροι στη Βοσνία για να εκλέξουν πρόεδρο και αντιπρόεδρο όπως επίσης και τα μέλη του κοινοβουλίου.
Στις κάλπες θα κληθούν αύριο 3.126.599 ψηφοφόροι στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη για να εκλέξουν, σε επίπεδο ομοσπονδίας, τρία μέλη για το συλλογικό προεδρείο (σ.σ. ένα μέλος από κάθε εθνική κοινότητα) και εκπροσώπους στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο ενώ σε επίπεδο Σερβικής Δημοκρατίας θα εκλέξουν πρόεδρο και αντιπρόεδρο όπως επίσης και τα μέλη του κοινοβουλίου.

Η προεκλογική εκστρατεία όλων των κομμάτων ολοκληρώθηκε χθες βράδυ και από τις επτά η ώρα σήμερα το πρωί άρχισε να ισχύει καθεστώς προεκλογικής σιγής. Κατά την προεκλογική περίοδο επικράτησε η ατμόσφαιρα και η φρασεολογία των πρώτων πολυκομματικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη το 1990. Η πόλωση, σε εθνικό επίπεδο, ήταν απόλυτη και εκφράστηκε μέσα από τα ίδια οράματα που είχαν, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, οι αρχιτέκτονες του πολέμου στη Βοσνία.

Ο υποψήφιος της Ένωσης Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) για την προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ προβάλλοντας το σύνθημα ότι «Η Βοσνία αποτελεί τη φυλακή των Σέρβων» αναβίωσε παλιές εθνικιστικές ιδέες και οράματα. «Το Σεράγεβο ζητά να καταργηθεί η Σερβική Δημοκρατία, εμείς απαντάμε: δεν θα καταργήσουμε τη Σερβική Δημοκρατία, η Βοσνία πρέπει να καταργηθεί..!» διεμήνυσε ο Μίλοραντ Ντόντικ μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Μίρκονιτς. Η ανοιχτή πλέον αμφισβήτηση της συνοχής της Βοσνίας από την πλευρά του Ντόντικ φαίνεται ότι βρίσκει ανταπόκριση στο σερβικό λαό αφού, όλες οι δημοσκοπήσεις, τον αναδεικνύουν νικητή.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τον Μίλοραντ Ντόντικ υποστήριξε ανοιχτά ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς ο οποίος, προχθές, εμφανίστηκε στο πλευρό του σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Ντόμποϊ. Στην τελευταία συγκέντρωση της Ένωσης Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών στην Μπανιαλούκα, στο πλευρό του Ντόντικ βρέθηκε και «το βαρύ πυροβολικό» του ελαφρο-λαϊκού τραγουδιού, η εντυπωσιακή Τσέτσα, η χήρα του σέρβου παραστρατιωτικού Ζέλικο Ραζνάτοβιτς - Αρκάν ο οποίος δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 2000 στο Βελιγράδι.

Σε αντίθεση με τη Σερβική Δημοκρατία, όπου ο νικητής των εκλογών είναι - λίγο πολύ- γνωστός, σε επίπεδο ομοσπονδίας επικρατεί αβεβαιότητα. Η κυριαρχία του σημερινού προέδρου της Βοσνίας Χάρις Σιλάιτζιτς απειλείται κυρίως από τον υποψήφιο του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, υιό του ιδρυτή του κόμματος και προέδρου της Βοσνίας τα χρόνια του πολέμου, Άλια Ιζετμπέγκοβιτς. Ο Χάρις Σιλάιτζιτς, που είναι υποψήφιος του πολιτικού συνδυασμού «Κόμμα για την Βοσνία» (SBiH) διακηρύττει την κατάργηση της Σερβικής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας τη δημιουργία ενός συγκεντρωτικού κράτους όπου, οι αρμοδιότητες των ομοσπονδιακών θεσμών θα υπερισχύουν των αρμοδιοτήτων που θα έχουν τα πολιτικά όργανα των εθνικών κοινοτήτων. Ο Χάρις Σιλάιτζιτς πρόσφατα από το βήμα του ΟΗΕ ανοιχτά κατηγόρησε τους Σέρβους πολιτικούς ότι υπονομεύουν τη συνοχή της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ζητώντας την παρέμβαση του διεθνή παράγοντα.

Η «συγκεντρωτική Βοσνία» που οραματίζεται ο Σιλάιτζιτς εκλαμβάνεται από την πλευρά των Σέρβων ως απειλή για την πολιτική και διοικητική αυτονομία της Σερβικής Δημοκρατίας. Σε δημοσκόπηση της εταιρίας «Ιpsos strategic marketing» το 81% των πολιτών της Σερβικής Δημοκρατίας έχουν αρνητική άποψη για τον Σιλάιτζιτς.

Οι Κροάτες επίσης δεν «καλοβλέπουν» τις ιδέες του Σιλάιτζιτς, αφού, η υλοποίηση τους θα απομάκρυνε το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας αυτόνομης κροατικής Δημοκρατίας, στη δυτική Ερζεγοβίνη, που είναι βασικό τους αίτημα, τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθεση με τον Σιλάιτζιτς, ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς εμφανίζεται πιο διαλλακτικός υποστηρίζοντας ότι τη βάση για την υπεράσπιση της συνοχής της Βοσνίας θα πρέπει να αποτελέσει ο διάλογος και όχι η ανοιχτή αντιπαράθεση. «Για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση η αποκατάσταση των σχέσεων με το Βελιγράδι» υποστηρίζει ο Ιζετμπέγκοβιτς επικρίνοντας τον Σιλάιτζιτς που αρνείται κάθε επαφή με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας.

Κατά την εκτίμηση πολλών αναλυτών η αδυναμία των πολιτικών στη Βοσνία να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών τους σπρώχνει στο εθνικισμό. Ο πολιτικός αναλυτής, από την Μπανιαλούκα, Ίβαν Σιγιάκοβιτς επισημαίνει: «οι πολιτικοί δεν έχουν λύσεις για το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, την ανεργία, τη βία, την εγκληματικότητα και τη διαφθορά και ο εθνικισμός αποτελεί έξοδο διαφυγής από την πραγματικότητα».