Skip to main content

Γεννηματά: Οι λύσεις βασίζονται στην αξιοκρατία, όχι στην λοταρία

Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να «βλέπει παντού μόνο γελαστά πρόσωπα, υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Δριμεία πίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά επισημαίνοντας ότι διαλύει την δημόσια Υγεία, καλύπτει υποθέσεις διαφθοράς που αφορούν στελέχη της και αντιμάχεται την αριστεία.

«Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να «βλέπει παντού μόνο γελαστά πρόσωπα». Δεν θα συστήσω γυαλιά προφανώς κινείται σε προστατευμένες διαδρομές.  Σε μια κοινωνία που δεν χαμογελά η νεολαία, δεν υπάρχουν πολλά «χαμογελαστά πρόσωπα»» ανέφερε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε παρέμβασή στην συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Βουλή για να προσθέσει «Κύριε Τσίπρα δεν σας λέει τίποτα, δεν σας αγγίζει ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις 75% των νέων θέλουν ή σκέπτονται να εγκαταλείψουν την χώρα για να βρουν δουλειά; Δεν σας ανησυχεί ότι  οι νέοι άνθρωποι φοβούνται  ότι θα ζήσουν χειρότερα; Αφήστε την προπαγάνδα και τις φαντασιώσεις,  τη πόλωση και το διχασμό.  Το χρέος για το πολιτικό σύστημα είναι ένα και αφορά όλους μας. Λύσεις στα προβλήματα των νέων , εδώ και τώρα. Λύσεις που βασίζονται στην αξιοκρατία και την αριστεία και όχι στη λοταρία».

Σε άλλο σημείο τόνισε πως «τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ κουβέντα και κόπτεται η Κυβέρνηση για τη διαφάνεια στο χώρο της υγείας. Κανένα πρόβλημα. Εμείς έχουμε πάγια θέση διαφάνεια παντού. Όμως για τους Σύριζα/ΑΝΕΛ τα θέματα της διαφάνειας ισχύουν μόνο για τους “άλλους”, ενώ γίνονται κυριολεκτικά “γαργάρα” όλα όσα αφορούν τον κ. Τσίπρα και τους Υπουργούς του» για να εξηγήσει πως «Από τις τυχοδιωκτικές και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για έξοδο από το ευρώ Τσίπρα-Βαρουφάκη, μέχρι την μη έκδοση πράξεων τιμολόγησης φαρμάκων και τα όσα έγιναν με τους γνωστούς εργολάβους-φίλους αλλά και τις νυχτερινές τροπολογίες που χάριζαν εκατομμύρια».

Η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκε στην πρόσφατη αποκάλυψη της εφημερίδας «τα Νέα» για «απευθείας ανάθεση με υψηλές τιμές παραγγελιών για «διόπτρες νυκτός» από το ΥΕΘΑ». «Το θέμα επιβάλλεται να διερευνηθεί και για ένα λόγο παραπάνω, δεν πρέπει να μπλέξουν τα ΕΑΣ στα ολισθηρά και επικίνδυνα πεδία των σκανδάλων» τόνισε η ίδια.
 
Αναφορικά με το νομοσχέδιο υπενθύμισε τα λόγια του Γεώργιου Γεννηματά πως «Το Εθνικό σύστημα Υγείας, θα έπρεπε να είναι ένα ζήτημα που όχι απλώς δεν διχάζει, αλλά ενώνει.  Είναι λυπηρό αλλά είναι αληθινό , ότι ο πιο ευαίσθητος χώρος για το άνθρωπο, αποτελούσε και αποτελεί πεδίο σύγκρουσης διαφορετικών αντιλήψεων.  Της εμπορευματοποίησης από τη μια μεριά και της πολιτικής με κέντρο τον άνθρωπο από την άλλη που εμείς υπηρετούμε».
«Αυτή είναι η παρακαταθήκη μας. Αυτά πιστεύουμε, αυτά εφαρμόσαμε, με αυτά συνεχίζουμε.

Αυτό πράξαμε σε όλη την ιστορική διαδρομή μας.

• Με την δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
• Με την δημιουργία 6 Πανεπιστημιακών και 30 Νομαρχιακών Νοσοκομείων και 190 Κέντρων Υγείας.
• Με την επέκταση του ΕΚΑΒ σε όλη την χώρα.
•  Με την ίδρυση του ΟΚΑΝΑ, του ΕΟΠΥΥ, με την μεγάλη μεταρρύθμιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
• Με την αναμόρφωση της ψυχικής υγείας, αφήνοντας πίσω μας τις φρικτές εικόνες της Λέρου.

Μεταρρυθμίσεις που υπονομεύτηκαν, από την αρχή και διαχρονικά, από τη δεξιά. Ιδιαίτερα  την περίοδο 2004-2009, το σύστημα ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε» εξήγησε για να προσθέσει «Αφέθηκαν χρέη 6,2 δις ευρώ, ενώ η σπατάλη στα φάρμακα και στο υγειονομικό υλικό έφθασε σε δυσθεώρητα ύψη. Αυτή την περίοδο που με περίεργη σιωπή προσπαθεί να «καλύψει» η σημερινή Κυβέρνηση της δήθεν αριστεράς. Δυστυχώς και σήμερα με την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ η αρνητική κατάσταση συνεχίζεται. Τα Δημόσια Νοσοκομεία διαλύονται, οι υπηρεσίες υγείας υποβαθμίζονται, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται, η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ μειώνεται και την ίδια ώρα οι κομματικές παρεμβάσεις γίνονται καθεστώς, η αδιαφάνεια κυριαρχεί. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.Στόχος μας είναι να σταματήσει ο κατήφορος, η διάλυση, η υποβάθμιση του ΕΣΥ».