Skip to main content

Γεωργιάδης: Οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τα 8 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη αλλάζει πορεία και θα γίνει η πραγματική πρωτεύουσα όλων των Βαλκανίων»

Για την εκτίναξη των επενδύσεων και τη θετική πορεία της Ελλάδας μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε ως θεσμό την εκδήλωση και χαρακτήρισε τη Γερμανία ως πραγματικό συνεργάτη της Ελλάδας καθώς είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην πατρίδα μας, ενώ ανέφερε ότι «η Γερμανία κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ».

Αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και στα σχέδια του προέδρου της Ρωσίας Πούτιν όπως είπε θέλει να γκρεμίσει την Ευρώπη και ότι παρότι «έρχεται δύσκολος χειμώνας οι σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας θα γίνουν ακόμα καλύτερες».

Είπε ότι σύντομα θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο θα οριστεί το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο ως βασικός συνεργάτης για την προβολή των ελληνικών έργων που θα γίνουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την σωστή πληροφόρηση των γερμανικών επιχειρήσεων για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν.

Δήλωσε εξαιρετικά υπερήφανος για τα επιτεύγματα -όπως τα χαρακτήρισε- της Θεσσαλονίκης και για τις επενδύσεις ξένων εταιρειών που έχουν γίνει στην πόλη όπως της Pfizer που όπως είπε «ήταν η πρώτη επένδυση που έφερε ως υπουργός» αλλά και πολλών άλλων όπως της CISCO, της CHUBB κ.α. Αναφέρθηκε στο Thess intech που είναι πλέον χωροθετημένο ενώ έχουν εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης 35 εκατ. ευρώ ενώ «σε λίγο καιρό θα αρχίσει να χτίζεται και σε λίγα χρόνια θα είναι πραγματικότητα και θα προσελκύσει εταιρείες υψηλής τεχνολογίας».

Είπε ότι «η Θεσσαλονίκη αλλάζει πορεία και θα γίνει η πραγματική πρωτεύουσα όλων των Βαλκανίων» ενώ αναφέρθηκε και στα έργα που γίνονται όπως το μετρό, η ανάπλαση της ΔΕΘ και η Fly Over.  

Μίλησε για την 86η ΔΕΘ λέγοντας ότι «είναι η πιο πετυχημένη όλων των εποχών, έχει τον μεγαλύτερο τζίρο με τις περισσότερες συμμετοχές όλων των εποχών».

Μάλιστα κάλεσε την Γερμανία να έρθει στη ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα καθώς το 2020 που ήταν να έρθει «δεν τα καταφέραμε λόγω της πανδημίας».

Για την ελληνική οικονομία είπε ότι έχει μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης και είναι πολύμορφη καθώς «προέρχεται από την αύξηση κατανάλωσης, την αύξηση τωννεπενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών».

Είπε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχουμε μια αύξηση των επενδύσεων κατά 11% σε σχέση με το 2021. «Θα ξεπεράσουμε τα 8 δις ευρώ και θα δούμε εάν θα φτάσουμε τα 10 δις ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε για τον τουρισμό λέγοντας ότι πήγε εξαιρετικά καλά και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι παρότι υπήρχε η αγωνία ότι δεν θα πάει καλά εξαιτίας του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας μιας και αρκετοί τουρίστες από τις δύο χώρες έρχονται στην περιοχή, αλλά και της χρεοκοπίας του τουριστικού γραφείου και της αεροπορικής εταιρείας του ομίλου Μουζενίδη, εντούτοις είπε ότι η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή πήγαν πολύ καλά τουριστικά λόγω των αφίξεων των κρουαζερόπλοιων.

Ο πρόεδρος Ελληνογερμανικου Επιμελητηρίου, Βασίλης Γούναρης, αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη ατζέντα του Επιμελητηρίου που θα υλοποιήσει σειρά δράσεων για την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των υπουργείων Ελλάδας και Γερμανίας, την τόνωση της εξωστρέφειας προς γερμανική αγορά και Β2Β επαφές με έμφαση σε βασικούς κλάδους οικονομίας.

Ανέφερε ότι από το 2001 ως 2020 έγιναν 5,6 δις στην Ελλάδα άμεσες επενδύσεις. «Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα δώσει τη μάχη ώστε η ελληνική οικονομία θα αναδειχθεί νικήτρια και σε αυτή την κρίση» είπε χαρακτηριστικά.  

Στην ομιλία του ο Διευθύνων Εταίρος για τις γερμανόφωνες χώρες (DACH) της επενδυτικής εταιρείας Permira, Jörg Rockenhäuser, αφού ανέπτυξε τη δράση της που έχει επενδυτικό κεφάλαιο 60 δις ευρώ κατέθεσε την εμπειρία του στο χώρο τον επενδύσεων τονίζοντας ότι αυτή η στιγμή είναι η σωστή στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα και προς επίρρωση των όσων ανέφερε παρουσίασε ένα ρεπορτάζ της γερμανικής Handelsblatt που δημοσιεύτηκε στα τέλη Αυγούστου με τίτλο «Crisis is everywhere but not in Greece» (μετ. Κρίση παντού αλλά όχι στην Ελλάδα) επισημαίνοντας ότι έχει αναγνωριστεί η δυναμική της χώρας και η θετική πορεία της οικονομίας.

Μίλησε για τις γεωπολιτικές εντάσεις σε διάφορες περιοχές όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα προβλήματα που προκαλούνται στην οικονομία ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί ενώ η Γερμανία είπε ότι είναι ήδη σε ύφεση κάτι που όμως, όπως ανέφερε δεν είναι ορατό λόγω των κυβερνητικών δαπανών.

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση κι έχει ανακτήσει τα ηνία της οικονομίας, αλλά, όπως είπε, οι προκλήσεις παραμένουν και σημείωσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η γραφειοκρατία η οποία διευκρίνισε ότι υπάρχει παντού αλλά στην Ελλάδα είναι ακόμα μεγαλύτερη και είναι πιο δύσκολη από άλλες χώρες και «αυτό πρέπει να αλλάξει για να έρθουν ξένες εταιρείες στην Ελλάδα».

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι άμεσες επενδύσεις έχουν εξαπλασιαστεί στην Ελλάδα στην τελευταία δεκαετία και επισήμανε ότι για την Permira η Ελλάδα είναι στο top 10 των επενδυτικών προορισμών στην Ευρώπη, καθώς και η εταιρεία έχει κάνει τρεις επενδύσεις στη χώρα μας σε tech hub, σε real estate και σε ειδικά φαρμακευτικά προϊόντα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στα 30 έργα σε υποδομές, υγεία, πρόνοια, βιομηχανία- καινοτομία και αναπλάσεις που αλλάζουν την εικόνα της περιοχής. «Όλοι στην κυβέρνηση είμαστε στοχοπροσηλωμένοι στην ανάπτυξης της χώρας μιας Ελλάδας που αξίζει να ζει και να εργάζεται» είπε ο κ. Καλαφάτης.