Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
x

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΔΕΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΓΚΙΟΥΛΕΝ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Τουρκία απέτυχε να μας πείσει για τον Γκιουλέν, τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND, Μπρούνο Καλ.

Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αποτύχει να πείσει τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND πως ο εξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, σύμφωνα με το Reuters.

Ο επικεφαλής της BND, Μπρούνο Καλ, μιλώντας στο Der Spiegel, ανέφερε πως «η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να μας πείσει σε κάθε επίπεδο πως ο Γκιουλέν ευθύνεται για την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά απέτυχε».

Ερωτηθείς για την ιδεολογική ταυτότητα του Γκιουλέν, δηλαδή για το εάν ο ιμάμης είναι ακραίος ισλαμιστής ή τρομοκράτης, ο Καλ δήλωσε πως τον θεωρεί ηγέτη μιας κοινωνικής οργάνωσης που στόχο έχει να παράσχει περαιτέρω θρησκευτική και κοσμική εκπαίδευση.

Ο επικεφαλής της BND δεν πιστεύει πως η τουρκική κυβέρνηση ήταν πίσω από το πραξικόπημα, καθώς, όπως σημειώνει, «η απόπειρα πραξικοπήματος δεν ξεκίνησε από την κυβέρνηση. Πριν τις 15 Ιουλίου η κυβέρνηση είχε ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη εκκαθάριση άρα μέρη του στρατού θεώρησαν πως θα έπρεπε να κάνουν γρήγορα πραξικόπημα πριν τους πιάσει και αυτούς».

Ο Καλ, τέλος, προειδοποίησε  για αυξανόμενη ρωσική απειλή για τη Γερμανία και την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως «η Ρωσία έχει διπλασιάσει τη μαχητική ισχύ της στα δυτικά σύνορα… δεν μπορείτε να τα θεωρήσετε όλα αυτά ως άμυνα κατά της Δύσης».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ