Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Χειρότερα δεν γινόταν στη Γάζα

Η επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα διχάζει τον γερμανικό Τύπο

«Δε θα μπορούσε να πάρει πιο άσχημη τροπή η κατάσταση στη Γάζα μια μέρα πριν από την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή», συμφωνούν η Süddeutsche Zeitung και η Frankfurter Allgemeine Zeitung για το χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, «ένα από τα λίγα μέρη στη Γάζα όπου οι άμαχοι ένιωθαν ασφαλείς από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού», όπως αναφέρει η FAZ, και στο οποίο σκοτώθηκαν 300 με 500 άνθρωποι, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή.

«Η πολιτική ζημιά που προκλήθηκε είναι τόσο μεγάλη όσο και τα βάσανα των ανθρώπων», συνεχίζει η SZ. «Η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, στην οποία υποτίθεται ότι θα ήταν επίσης στο τραπέζι και ο βασιλιάς της Ιορδανίας και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ακυρώθηκε. Ο ισχυρός άνδρας από την Ουάσιγκτον αποδυναμώθηκε έτσι πριν πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος», αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου. Με την FAZ να συμφωνεί πως «η θλίψη και ο θυμός σε πολλές μουσουλμανικές χώρες ήταν τόσο έντονες που o Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα ακύρωσε την προγραμματισμένη ειρηνευτική συνάντηση με τον Μπάιντεν».

Εκεί που διαφέρουν τα άρθρα γνώμης των δυο εφημερίδων είναι στον υπαίτιο της επίθεσης. Η SZ θεωρεί ότι «η αλήθεια για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου θα μπορούσε να αποκαλυφθεί μόνο από μια ανεξάρτητη έρευνα». Ωστόσο, «η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων επί τόπου είναι επί του παρόντος αδύνατη». Ενώ η FAZ σημειώνει ότι «οι τρομοκράτες της Χαμάς δεν προσπάθησαν καν να καταθέσουν αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή του Ισραήλ, ο δικός τους ισχυρισμός τους ήταν αρκετός».

Η άποψη των δυο γερμανικών εφημερίδων διαφέρει και στις συνέπειες που προκύπτουν από την επίθεση. Ενώ η SZ  βλέπει «τις προοπτικές για μετριοπάθεια στη σύγκρουση να τείνουν τώρα προς το μηδέν» η FAZ θεωρεί την «υπόσχεση του Νετανιάχου, να μην εμποδίσει την ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο στη Γάζα, μια μεγάλη επιτυχία στη δυναμική της βίας στη Μέση Ανατολή».

Σάλος με Ζίζεκ στην Φρανκφούρτη

«Σάλο», σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, «προκάλεσε η ομιλία του Σλοβένου φιλοσόφου Σλάβοϊ Ζίζεκ στην έναρξη της έκθεσης βιβλίου της Φρανκφούρτης». Ο Ζίζεκ αναφέρθηκε στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, και «παραπονέθηκε για μια υποτιθέμενη απαγόρευση ανάλυσης» (στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής). Ενώ καταδίκασε έντονα τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, τόνισε επίσης ότι «χωρίς λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα δεν θα υπάρξει ποτέ λύση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Δέχθηκε πολλά χειροκροτήματα, αλλά και αντίλογο. Μερικοί παρόντες εγκατέλειψαν διαμαρτυρόμενοι την αίθουσα, συμπεριλαμβανομένου του Εντεταλμένου για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης, Ούβε Μπέκερ, (...) ο οποίος κατηγόρησε τον Ζίζεκ ότι σχετικοποιεί τα εγκλήματα της Χαμάς», αναφέρει το Der Spiegel.

«Φυσικά, δεν υπάρχει ούτε «απαγόρευση ανάλυσης» ούτε κανένα ταμπού, όταν πρόκειται για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη» σχολιάζει το περιοδικό. «Κανείς που παρακολουθεί τον γερμανικό και διεθνή Τύπο τις τελευταίες ημέρες δεν μπορεί να ισχυριστεί σοβαρά ότι τα προβλήματα των Παλαιστινίων δεν παίζουν ρόλο στο ρεπορτάζ», ισχυρίζεται το Der Spiegel.

«Όμως το πραγματικό λάθος στην ομιλία του Ζίζεκ βρίσκεται αλλού. Και είναι πιο σοβαρό: Ο ρόλος της Χαμάς είναι ξεκάθαρος, ισχυρίζεται ο Σλοβένος, και παραθέτει τα λόγια του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ότι οι Άγιοι Τόποι ανήκουν στους Παλαιστίνιους και οι Ισραηλινοί στο σύνολό τους πρέπει να πολεμηθούν και να εκδιωχθούν. (...) Σπανίως όμως, συνεχίζει ο Ζίζεκ, αυτές οι δηλώσεις συγκρίνονται με αυτά που λένε οι Ισραηλινοί πολιτικοί. Και παραθέτει προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τονίζει το δικαίωμα του ισραηλινού λαού σε ολόκληρη τη χώρα - συμπεριλαμβανομένων των κατεχόμενων εδαφών», αναλύει το περιοδικό.

«Στην πραγματικότητα εξομοιώνει τη Χαμάς με την κυβέρνηση Νετανιάχου», σχολιάζει το περιοδικό. «Αλλά αυτή είναι μια απαράδεκτη σύγκριση. Η Χαμάς θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ. Όχι μόνο τη δεξιά του κυβέρνηση. Το Ισραήλ θα επιδιώξει, στους επόμενους μήνες, να καταστρέψει τη Χαμάς. Όχι ολόκληρη την Παλαιστίνη», καταλήγει το Der Spiegel.

Ευθύμης Αγγελούδης

Πηγή: Deutsche Welle