Skip to main content

Τρομοκρατική ενέργεια στην επίθεση της Καλιφόρνια βλέπει το FBI

Διεξάγουμε πλέον έρευνα για αυτές τις φρικτές πράξεις βάσει της υπόθεσης ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια, λέει το γραφείο του FBI.

Η έρευνα για την επίθεση στην Καλιφόρνια η οποία στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους επαναπροσδιορίστηκε και πλέον έχει τον χαρακτήρα της έρευνας για μια "τρομοκρατική ενέργεια", γνωστοποίησε σήμερα η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία.

"Διεξάγουμε πλέον έρευνα για αυτές τις φρικτές πράξεις βάσει της υπόθεσης ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια. Έχουμε αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι (οι δράστες) είχαν προσχεδιάσει λεπτομερώς" την επίθεση πριν τη διαπράξουν, ανέφερε ο Ντέιβιντ Μπάουντιτς, στέλεχος του γραφείου του FBI στο Λος Άντζελες.

Όπως δήλωσε, πρόκειται για μία πολύ μπλεγμένη υπόθεση η οποία θα πάρει αρκετό χρόνο για να εξιχνιαστεί. 

«Οι έρευνες συνεχίζονται καθώς υπάρχουν τηλεφωνικές επαφές των εκτελεστών με άλλα πρόσωπα μέσα στις ΗΠΑ. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει και κάποιος άλλος ύποπτος που να έχει συλληφθεί», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν σχεδίαζαν και δεύτερη επίθεση, ο υπεύθυνος του FBI απάντησε ότι δεν είναι βέβαιο αυτή την στιγμή αλλά υπάρχουν αρκετά στοιχεία που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση. Όσο για το ζευγάρι των δύο εκτελεστών, δήλωσε ότι δεν βρίσκονταν υπό παρακολούθηση. 

Επίσης σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ούτε μπορεί να επιβεβαιώσει αν η Tashfeen Malik είχε επηρεάσει τον Farook για να συμμετάσχει σε πράξη τρομοκρατίας.

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, η ιστοσελίδα Αamaq News Agency που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος παρουσίασε μία δήλωση η  οποία υποστηρίζει ότι επίθεση της Τετάρτης στο Σαν Μπερναντίνο ήταν οργανωμένη από τζιχαντιστές που δρουν στις ΗΠΑ.

Ερωτώμενος για αυτή την ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους, ο εκπρόσωπος του FBI δήλωσε ότι δεν μπορεί να την επιβεβαιώσει, όμως επισήμανε ότι δικαιολογεί κάθε σύνδεση του περιστατικού μαζί τους. Πάντως επισήμανε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί υστερία στην χώρα, καθώς το περιστατικό και όσοι προς το παρόν εμπλέκονται δεν δικαιολογούν κάτι τέτοιο.