Skip to main content

Γιατί δεν θέλουν το Κέντρο Μεταναστών στη Νεάπολη

Δεν είμαστε ρατσιστές λέει στη Voria.gr η δήμαρχος Βοϊου, Παναγιώτα Ορφανίδου, η οποία προειδοποιεί με δυναμικές κινητοποιήσεις εφόσον προχωρήσει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία του Κέντρου Μεταναστών

της Κάτιας Γερακαρίτου

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της τοπικής κοινωνίας στη Νεάπολη στο δήμου Βοϊου Κοζάνης με τα σχέδια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία κέντρου κράτησης και φύλαξης μεταναστών στο παλιό στρατόπεδο «Πόρτη», που βρίσκεται στην περιοχή.

Ήδη σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων έξω από το στρατόπεδο, ενώ στις 14.30 το μεσημέρι αντιπροσωπεία από την τοπική αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και Δήμο) επισκέφθηκε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. «Θέλουν μέσα σε ένα μήνα να λύσουν ένα διογκούμενο πρόβλημα ετών. Η αντίδραση της κοινωνίας είναι πάρα πολύ μεγάλη» είπε, μιλώντας στη Voria.gr, η δήμαρχος Βοϊου Κοζάνης Παναγιώτα Ορφανίδου.

Έκανε λόγο για προχειρότητα στο εγχείρημα που βρίσκει αντίθετη όλη την περιοχή, ενώ άφησε αιχμές για το χρόνο που ανακινήθηκε το ζήτημα. «Θέλουν να το θέσουν σε λειτουργία μέσα σε ένα μήνα, για να προλάβουν τις εκλογές, και να λένε ότι λύσαμε ένα τόσο σοβαρό και μεγάλο θέμα».

Όπως σημειώνει η κ. Ορφανίδου, η κοινωνία του Βοΐου δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα με όρους ξενοφοβίας, ρατσισμού και αποκλεισμών, καθώς έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι μπορεί να συμβιώνει με πολίτες άλλων χωρών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι τίθεται και θέμα υγιεινής. «Θα φέρουν 1000 μετανάστες στο στρατόπεδο, οι οποίοι θα μένουν μέσα σε σκηνές, δεν θα υπάρχει αποχέτευσης και ύδρευση. Θα τους έχουν σαν ζώα» τόνισε.

Σημειώνεται ότι το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής με έκτακτη συνεδρίασή του είπε ομόφωνα «όχι» στην προοπτική δημιουργίας του κέντρου, εφόσον δεν διασφαλιστούν βασικά ζητήματα λειτουργίας του. Ζητά εγγυήσεις για την ασφάλεια του χώρου αλλά και της συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών.

Οι κάτοικοι πάντως είναι σε ετοιμότητα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους. Όπως λένε, όλα θα εξαρτηθούν από το σημερινό αποτέλεσμα της συνάντησης των εκπροσώπων της περιοχής με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη. «Θα μεταφέρουμε στον υπουργό το όχι της περιοχής, αν επιμείνουν ότι θέλουν να στήσουν το Γεντί Κουλέ στην περιοχή μας, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν» τόνισε.

Σύμφωνα με την δήμαρχο, οι όποιες επαφές που έγιναν το τελευταίο διάστημα ήταν σε επίπεδο διερεύνησης από πλευράς του υπουργείου.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι ο χώρος θα είναι αυστηρά φυλασσόμενος με ευθύνη της Αστυνομίας, ξεκαθάρισε ότι δε θα μεταφερθούν άτομα που εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα και κάλεσε τους κατοίκους να επιδείξουν ευαισθησία. «Άλλη λύση για τη λαθρομετανάστευση δεν υπάρχει πέραν από τους χώρους κράτησης» ξεκαθάρισε και σημείωσε ότι προχωρεί με ταχείς ρυθμούς ο σχεδιασμός για δημιουργία συνολικά 14 κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών.