Skip to main content

Γιορτινό μπαζάρ στο κέντρο θεραπευτικής ιππασίας «Ιπποστήριξη» (video)

Στη διάρκεια της ημέρας έγινε επίδειξη εκπαιδευτικών δράσεων και θεραπευτικών τεχνικών που εφαρμόζει η Ιπποστήριξη με τη συμμετοχή είκοσι παιδιών.

Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ διοργανώνει σήμερα το κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας στον Λαγκαδά, «Ιπποστήριξη».

Στη διάρκεια της γιορτινής αυτής ημέρας για το κέντρο, τελέστηκε αγιασμός ενώ έπειτα έγινε επίδειξη εκπαιδευτικών δράσεων και θεραπευτικών τεχνικών που εφαρμόζει η Ιπποστήριξη με τη συμμετοχή είκοσι παιδιών.

«Ακόμα με συγκινεί, μετά από τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τη θεραπευτική ιππασία, όταν βλέπω παιδάκια να μιλάνε για πρώτη φορά ενώ είναι πάνω στο άλογο. Παιδιά έξι ή και επτά χρονών που δεν είχαν μιλήσει ακόμα, τα ακούω να λένε "πάμε" στο άλογο του. Δεν θα σταματήσει να με συγκινεί αυτό» τονίζει μιλώντας στη Voria.gr η Κατερίνα Ρόκου, επικεφαλής της ΜΚΕ «Ιπποστήριξη», ψυχολόγος με εξειδίκευσης σε άτομα με ειδικές ανάγκες, και πιστοποιημένη θεραπεύτρια εκπαιδευτικής-θεραπευτικής ιππασίας από την αρμόδια παγκόσμια ομοσπονδία.

Όπως σημειώνει η ίδια, βασικός στόχος της σημερινής γιορτής είναι το κέντρο να παρουσιάσει ένα δείγμα της δουλειάς του, βοηθώντας παράλληλα το κοινό να κατανοήσει τι σημαίνει θεραπευτική ιππασία και ποια τα οφέλη της.

Η κ. Ρόκου υπογραμμίζει πως η θεραπευτική ιππασία αποτελεί αναγνωρισμένη μέθοδο κατά την οποία το άλογο αποτελεί το θεραπευτικό μέσο και η οποία ενδείκνυται σε πολλές περιπτώσεις όπως σε παιδιά και εφήβους με καθυστέρηση, αυτισμό, δυσλεξία ακόμα και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Για τα άτομα που έχουν κινητικά προβλήματα, η θεραπευτική ιππασία τα βοηθάει να βρουν τη σωστή στάση του σώματος, ισορροπία, μυικό τόνο αλλά και να βελτιώσουν την αδρή, λεπτή κινητικότητα τους. Αντίστοιχα, για άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, προσφέρει επίσης μεγάλα οφέλη όπως η ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων.

Στο μπαζάρ θα υπάρχουν διάφορα χριστουγεννιάτικα αντικείμενα, χειροποίητες κατασκευές, ζωγραφιές και πολλά άλλα ενώ τα έσοδα από την αγορών των προϊόντων θα διατεθούν για τις ανάγκες της Ιπποστήριξης.

Η Ιπποστήριξη είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που λειτουργεί στον Λαγκαδά από τον Μάρτιο του 2013 και είναι το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο θεραπευτικής ιππασίας, ιπποθεραπείας και εκπαίδευσης στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης που λειτουργεί υπό την αιγίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας θεραπευτικής ιππασίας (Horses in Education and Therapy International HETI).