Skip to main content

Γιουβέντους: Προσωρινή επιστροφή των 15 βαθμών, νέα εκδίκαση της υπόθεσης

Η CONI δικαίωσε προσωρινά τη Γιουβέντους, έδωσε πίσω τους 15 βαθμούς ποινής, όμως η υπόθεση θα δικαστεί για τρίτη φορά για την οριστική έκβασή της

Η ιταλική ολυμπιακή επιτροπή έδωσε προσωρινά πίσω τους 15 βαθμούς που είχαν αφαιρεθεί από τη Γιουβέντους, ύστερα από την εκδίκαση της έφεσης των μπιανκονέρι την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, υπήρξε κακοδικία σε πρώτο βαθμό και γι' αυτό δικαίωσε εν μέρει τον ιταλικό σύλλογο, όμως η υπόθεση θα οδηγηθεί σε τρίτη εκδίκαση, όπου θα αποφασιστεί η νέα ποινή της Γιουβέντους.

Η εκδίκαση της Τετάρτης

Η εκδίκαση της έφεση της Γιουβέντους για το -15 στην αρμόδια επιτροπή της CONI διήρκεσε δύο ώρες και 45 λεπτά.

Η Γιουβέντους ζήτησε την ακύρωση της ποινής λόγω κακοδικίας και είχε σύμμαχο τον... εισαγγελέα, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το δικαστικό σώμα της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FIGC) δεν βάσισε κάπου την αφαίρεση τόσων βαθμών για το αδίκημα που έστειλε την ομάδα στο εδώλιο της κατηγορούμενης.

Η Ιταλική ομάδα και οι παράγοντές της κατηγορούνται για τεχνητή διόγκωση εσόδων από μεταγραφές που οδήγησε σε κεφαλαιακά κέρδη, ωστόσο η υπεράσπιση υποστήριξε ότι αυτά ανέρχονται σε 60.000.000 ευρώ σε βάθος τριετίας, ήτοι μόλις 3,6% των εσόδων της.

Εξάλλου, για την ίδια πρακτική κατηγορήθηκαν αρχικά άλλοι δέκα σύλλογοι (Νάπολι, Σαμπντόρια, Τζένοα, Έμπολι, Πάρμα, Πίζα, Πεσκάρα, Νοβάρα, Κιέβο και Προ Βερτσέλι) μαζί με 59 φυσικά πρόσωπα, όμως απαλλάχθηκαν όλοι στις 15 Απριλίου, διότι το δικαστήριο έκρινε πως είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ανεξάρτητα η σαξία ενός ποδοσφαιριστή.

Η Γιουβέντους ήταν η μοναδική ομάδα που δεν απαλλάχθηκε, διότι τον Ιανουάριο προέκυψαν νέα στοιχεία που την αφορούν σχετικά με την υπόθεση.

Ο εισαγγελέας της FIGC, Τζιουζέπε Κινέ, δεν παρέστη στη δίκη και τη θέση του πήρε ο γενικός εισαγγελέας αθλητισμού της CONI, Ούγκο Ταουτσέρ, ο οποίος εν πολλοίς υποστήριξε τη θέση της Γιουβέντους περί κακοδικίας. Ο Ταουτσέρ ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «έλλειψη σαφήνειας για τον λόγο της ποινής αφαίρεσης 15 βαθμών, η οποία πρέπει να εκτιμηθεί και να εξεταστεί σε νέα δίκη».

Η νομική ομάδα της Γιουβέντους, μέσω της 99σέλιδης έφεσης που βασίστηκε σε εννέα σημεία, υποστήριξε ότι τα νέα στοιχεία που εμφανίστηκαν ξαφνικά πριν από την πρώτη δίκη και οδήγησαν σε νέες κατηγορίες δεν έδωσαν στο σύλλογο δικαίωμα υπεράσπισης.

Υποστήριξε δε ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο σύλλογος θα έπρεπε να τιμωρηθούν μάξιμουμ με πρόστιμο και όχι με αφαίρεση βαθμών.

Πηγή: sport24.gr