Skip to main content

Golden Visa-Θεσσαλονίκη: Οικονομικά ακίνητα... τέλος για τους επενδυτές - Τα συν και τα πλην της απόφασης

Με… σκαλοπάτια η μεταβατική περίοδος προς τα νέα όρια - Τι λένε οι άνθρωποι της αγοράς για τους επιπλέον όρους και προϋποθέσεις που ανακοινώθηκαν

Προβληματισμένοι, αλλά όχι αιφνιδιασμένοι, εμφανίζονται οι άνθρωποι του real estate της Θεσσαλονίκης, μετά από τη χθεσινή ανακοίνωση δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη,  των νέων αυξημένων ορίων για την απόκτηση ακινήτου μέσω Golden Visa. Από την 31η Μαρτίου, με μεταβατική όμως περίοδο, για αγορές ακινήτων που έχουν ήδη ξεκινήσει, τίθενται σε ισχύ τα νέα και αυξημένα όρια.

Συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ.

Η είδηση που κάθε άλλο παρά έκπληξη δημιούργησε, καθώς το τελευταίο διάστημα αποτελούσε ένα από τα «καυτά» θέματα στα μεσιτικά γραφεία που είχαν πελάτες από τρίτες χώρες και εκδήλωναν ενδιαφέρον για την απόκτηση ακινήτων μέσω Golden Visa, εγείρει ερωτηματικά, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους τους μεσίτες έχει διπλή ανάγνωση.

Όπως λένε αφενός βάζει ταφόπλακα στο εν λόγω πρόγραμμα καθώς πλέον απευθύνεται σε ανθρώπους με πολύ υψηλά βαλάντια, αφετέρου απελευθερώνει συγκεκριμένη γκάμα ακινήτων, με αποτέλεσμα, να εκτιμούν πως σύντομα θα υπάρξει, μια, έστω, μικρή αποκλιμάκωση τιμών, ενώ δεν αποκλείεται στην αγορά να βγουν και διαμερίσματα προς μίσθωση τα οποία μέχρι πρότινος προορίζονταν για πώληση.

Πλέον με τις αλλαγές που αφορούν στην αγορά ακινήτων μέσω Golden Visa, η επένδυση θα πρέπει να αφορά ένα ακίνητο (όχι περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ. Κατά συνέπεια αναμένεται να βγουν στην αγορά διαμερίσματα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους, μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, επιθυμούσαν να τα πουλήσουν σε πολίτες τρίτων χωρών, με τιμές πολύ υψηλότερες από ότι θα τα διέθεταν σε έναν Έλληνα ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Γιατί αυτή η απότομη αύξηση…

Άξια απορίας, πάντως, για τους ανθρώπους της αγοράς ακινήτων, είναι η απότομη και μεγάλη αύξηση του ορίου, την ώρα, μάλιστα, που πέρυσι τον Αύγουστο από τις 250.000 ευρώ είχε διπλασιαστεί στις 500.000 ευρώ για το δήμο Θεσσαλονίκης, με τη ζήτηση να έχει στραφεί σε άλλους δήμους, ή και κοντινές πόλεις που είχαν παραμείνει στις 250.000. Σύμφωνα με τους ίδιους, πλέον, η ελληνική αγορά ακινήτων μετατρέπεται σε μια αγορά, αποκλειστικά, για πλούσιους, ενώ μέχρι πρότινος αποτελούσε έναν ελκυστικό, οικονομικό, προορισμό, για όσους ήθελαν να επενδύσουν σε ακίνητα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που επενδυτές αγόραζαν ένα ακίνητο και λίγο αργότερα προχωρούσαν και στην αγορά και άλλων.

Μεταβατική περίοδος

Σε αρκετές περιπτώσεις ενδιαφερόμενοι, ειδικά από τα Βαλκάνια, που ήταν ένα βήμα πριν κλείσουν κάποιο ακίνητο της αρεσκείας τους στη Θεσσαλονίκη, πάγωσαν τα σχέδια τους λόγω της έντονης φημολογίας του τελευταίου διαστήματος για την επικείμενη αύξηση των ποσών. Για να μην διαταραχθεί λοιπόν η λειτουργία της αγοράς, προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος με τις εξής προϋποθέσεις:

Πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι θα εξοφλήσουν το τίμημα ή θα καταβάλουν προκαταβολή 10%, ή θα υπογράψουν προσύμφωνο ή ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράς, αποδεικνύοντας τις σχετικές πιστώσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα.

Στις περιπτώσεις αυτές, αν δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου, ο αγοραστής μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε άλλο ακίνητο πάντα με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα, αλλά πάντως όχι μετά τις 30 Απριλίου 2025.

Αξίζει να σημειωθεί πως για κτήρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ. Η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.

Στις 250.000 ευρώ καθορίζεται επίσης το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτήριο που είναι προς αποκατάσταση.

Οι επενδυτές μπορούν να εκμισθώνουν τα κτήρια που αποκτούν, δεν επιτρέπεται όμως η διάθεσή τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ στις περιπτώσεις μετατροπής σε κατοικία απαγορεύεται και η χρήση τους ως έδρα ή υποκατάστημα επιχείρησης. Σε περίπτωση παράβασης η άδεια διαμονής ανακαλείται και επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.