Skip to main content

Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο Τσίπρας

Θα επισκέπτεται μία φορά το μήνα τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του νέου Θεσμού - Πώς αντιμετωπίζουν οι φορείς την εξαγγελία Τσίπρα

Τη σύσταση Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα, σήμερα, με τους προέδρους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, ενόψει των εγκαινίων της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 10 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο πρωθυπουργός ανέφερε στους φορείς, ότι, στο πλαίσιο του νέου θεσμού, θα επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη μία φορά το μήνα, προκειμένου να μεριμνά για την επί τόπου επίλυση προβλημάτων που απασχολούν την πόλη αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα. Επιπλέον, όπως σημείωσε, θα αξιοποιεί την παρουσία του στην πόλη για συχνότερες επαφές με ηγέτες των χωρών των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Επίσης, κατά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο Βαλκανικό Συνέδριο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, στις 13 και 14 Οκτωβρίου.

Η σημαντική ανακοίνωση του κ. Τσίπρα για τη δημιουργία παραρτήματος του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε μεικτά συναισθήματα στους επικεφαλής των παραγωγικών φορέων της πόλης.

Διότι από τη μια εκτιμούν πως οτιδήποτε καινούριο και θεσμικό δημιουργείται αυξάνει το ειδικό βάρος της Θεσσαλονίκης στις εξελίξεις εντός της χώρας, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά από την άλλη αντιλαμβάνονται ότι η ανακοίνωση Τσίπρα θα κριθεί στην πράξη.

Οι περισσότεροι από τους προέδρους που ήταν στη συνάντηση σχημάτισαν την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός με την πρωτοβουλία του να ανακοινώσει ότι δημιουργεί δικό του γραφείο στη Θεσσαλονίκη επί της ουσίας επιχείρησε να προλάβει εκ των προτέρων γκρίνιες και δυσάρεστα σχόλια. Διότι πέραν των προβλημάτων της περιοχής που είναι πολλά και παραμένουν άλυτα, αλλά και πέραν των αιτημάτων των φορέων, τα οποία αν και δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος δεν ικανοποιούνται, ο ίδιος δεν έχει ανέβει στην πόλη και για τα ζητήματα της πόλης και της ευρύτερης Β. Ελλάδος ως πρωθυπουργός ούτε μία φορά.

Κατά τα λοιπά ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, αλλά επανέλαβε πολλές φορές στη συζήτηση ότι οι οικονομικές αποφάσεις –ακόμη και για θέματα της καθημερινότητας- λαμβάνονται σε συνεννόηση με τους δανειστές. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει το κουαρτέτο για να υπάρξουν διευκολύνσεις –δηλαδή πολλές δόσεις- σε όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα των ταμείων και να χαλαρώσει η θηλιά σε πολλούς οφειλέτες, τόσο του ΟΑΕΕ, όσο και του ΙΚΑ.

Στη συνάντηση που διήρκησε περίπου τρεις ώρες, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στη σημασία να υπάρξει ρύθμιση ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους της χώρας. Όπως είπε τα πράγματα θα εξελιχθούν ευκολότερα και πιο ομαλά για την Ελλάδα εάν υπάρξει συμφωνία για το θέμα ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ, ενώ η κατάσταση θα είναι δυσκολότερη εάν οι δύο θεσμοί δεν τα βρουν μεταξύ τους και εξακολουθήσουν να διαφωνούν.

Ανησυχία για τα «κόκκινα δάνεια»

Ένα άλλο θέμα που φάνηκε να απασχολεί τον κ. Τσίπρα είναι τα «κόκκινα δάνεια» και ο έντονα επιθετικός τρόπος με τον οποίο δείχνουν να επιθυμούν να προσεγγίσουν το ζήτημα τα περίφημα hedge funds. Η κυβέρνηση –όπως έδειξε σήμερα ο κ. Τσίπρας- αρχίζει να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους για την επιχειρηματικότητα, την παραγωγή και την απασχόληση στη χώρα από μια ενδεχόμενη βίαιη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» και προσπαθεί να παρέμβει στο θέμα, παρά την ύπαρξη συγκεκριμένου νόμου, που ψηφίστηκε στα τέλη του 2015 κατ’ εφαρμογήν του Μνημονίου. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι ότι σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτιος βρίσκεται στη Φραγκφούρτη για συνάντηση στα γραφεία της ΕΚΤ με την την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί, με την οποία θα συζητήσει το γενικότερο θέμα των τραπεζών και φυσικά το ζήτημα των κόκκινων δανείων.