Skip to main content

«Χέρι» στα έσοδα των δήμων από τα τέλη παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων βάζει το κράτος

Απώλειες δεκάδων χιλιάδων ευρώ αναμένεται να έχουν οι δήμοι από την απόφαση της κυβέρνησης να παρακρατά το 20% των τελών που θα εισπράττεται πλέον μέσω ΑΑΔΕ

Νέο πλήγμα για τα οικονομικά των δήμων φέρνει κοινή υπουργική απόφαση που ορίζει ότι από φέτος το κράτος θα παρακρατά σημαντικό ποσοστό τελών που αυτοί εισπράττουν.

Πρόκειται για το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων και το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων, που υπολογίζεται σε 0,5% επί του τζίρου των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τα δημοτικά ταμεία.

Λίγες μέρες προτού εκπνεύσει το 2023 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση που συνυπογράφουν ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, σύμφωνα με την οποία πλέον οι υπόχρεες επιχειρήσεις πλέον θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση ψηφιακά μέσω της ψηφιακής πύλης «myAADE» (myAADE.gov.gr). Μία απόφαση, η οποία ελήφθη αφενός για να απλοποιηθεί η διαδικασία για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, οι οποίοι δεν θα απαιτείται πλέον να συναλλάσσονται με τις δημοτικές υπηρεσίες, αφετέρου για να διευκολυνθούν οι δήμοι στην είσπραξη των ποσών, κάτι που συχνά αποτελούσε δύσκολη υπόθεση.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της απόφασης, «τα έσοδα των τελών αποδίδονται στους δήμους, εντός μηνός από το τέλος του μήνα της είσπραξής τους, με τη διαδικασία της απόδοσης των λοιπών εσόδων που εισπράττονται υπέρ τρίτων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία». Ωστόσο, με έκπληξη οι δήμαρχοι διαπίστωσαν ότι για τη διευκόλυνση αυτή το κράτος θα παρακρατά το 20% του ποσού των τελών! «Από το ποσό που εισπράττεται υπέρ των ανωτέρω παρακρατείται ως δαπάνη βεβαίωσης και είσπραξης ποσοστό 20%, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής η ειδικής διάταξης και αποδίδεται στον ΑΛΕ 1440103001 του κρατικού προϋπολογισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ίδιο άρθρο.

Η απόφαση αυτή στερεί από του δήμους έσοδα που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως, σε μια περίοδο μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολη για τα οικονομικά των ΟΤΑ. Είναι ενδεικτικό ότι για τον δήμο Θεσσαλονίκης τα έσοδα από τα συγκεκριμένα τέλη το 2022 ανήλθαν σε 1,2 εκ. ευρώ, ενώ για το 2023 έφτασαν σε 1,5 εκ. ευρώ. Κι αυτά χωρίς να υπολογίζεται ο Δεκέμβριος για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικό σύστημα και το τελευταίο τρίμηνο του έτους για τις επιχειρήσεις με απλογραφικό σύστημα, δηλαδή το πιο προσοδοφόρο διάστημα για τις εταιρείες του κλάδου. Πρακτικά, δηλαδή, ο κεντρικός δήμος θα χάσει περισσότερες από 300.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ειδικά ο δήμος Θεσσαλονίκη διαθέτει από το 2021 αντίστοιχη πλατφόρμα για την είσπραξη των επίμαχων τελών. Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο πρώην αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργος Αβαρλής, εξ ιδίων ο δήμος δημιούργησε μία παρόμοια εφαρμογή που είναι απλή μέσα στη διάρκεια της πανδημίας. «Φτιάξαμε την εφαρμογή, στην οποία έμπαινε ο ενδιαφερόμενος με τους κωδικούς taxis, καταχωρούσε τον κύκλο εργασιών του και το σύστημα του υπολόγιζε το τέλος. Την επομένη έπαιρνε την ταυτότητα οφειλής και την πλήρωνε ηλεκτρονικά. Αυτό έγινε και να μην έρχεται κόσμος, αλλά και για να σταματήσει αυτή η ατέλειωτη γραφειοκρατία, καθώς ο ενδιαφερόμενος έπρεπε να περάσει από πέντε γραφεία», επισήμανε, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή φυσικά ήταν δωρεάν.

Πάντως, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρβανίτης, είπε στη Voria.gr πως η απόφαση είναι σαφής και η είσπραξη θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω της ΑΑΔΕ και τόνισε πως το 20% είναι πολύ υψηλό.

«Απαραδέκτως μεγάλο» χαρακτήρισε το ποσοστό της παρακράτησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. Μιλώντας στη Voria.gr ανέφερε πως θα πρέπει να μειωθεί στο 2% και τόνισε πως θα θέσει το θέμα στα αρμόδια υπουργεία.