Skip to main content

Χιλή: Ποινές κάθειρξης σε βάρος 7 πρώην στρατιωτικών για τη δολοφονία του μουσικού Βίκτορ Χάρα το 1973

Ηλικιών μεταξύ 73 και 85 ετών, ελεύθεροι ως αυτή την αμετάκλητη καταδίκη τους, οι επτά πρώην στρατιωτικοί θα εκτίσουν ποινές διάρκειας 8 ως και 25 ετών κάθειρξης

Το ανώτατο δικαστήριο της Χιλής επέβαλε χθες Δευτέρα ποινές κάθειρξης σε βάρος επτά πρώην στρατιωτικών για τη δολοφονία, το 1973, του δημοφιλούς λαϊκού τραγουδιστή Βίκτορ Χάρα, την επομένη του στρατιωτικού πραξικοπήματος στο οποίο είχε προχωρήσει ο Αουγούστο Πινοτσέτ.

Ηλικιών μεταξύ 73 και 85 ετών, ελεύθεροι ως αυτή την αμετάκλητη καταδίκη τους, οι επτά πρώην στρατιωτικοί θα εκτίσουν ποινές διάρκειας 8 ως και 25 ετών κάθειρξης.

Ο Βίκτορ Χάρα ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής και φλογερός υποστηρικτής του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο οποίος εξελέγη το 1970 και ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973, το οποίο υποστηρίχθηκε από τη CIA.

Το πτώμα του βρέθηκε μερικές ημέρες αργότερα, με τραύματα από 44 σφαίρες. Ήταν 40 ετών.

Ο συνθέτης, κιθαρίστας και τραγουδιστής συνελήφθη και οδηγήθηκε, μαζί με άλλους 5.000 πολιτικούς κρατούμενους, στο στάδιο του Σαντιάγο, που σήμερα φέρει το όνομά του. Εκεί ανακρίθηκε, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε. Μεταξύ άλλων, του έσπασαν τα δάχτυλα.

Το πτώμα συγκρατούμενού του, του Λιτρέ Κιρόγκα, 33 ετών, διευθυντή του συστήματος φυλακών και επίσης μέλους του ΚΚ Χιλής, βρέθηκε με σημάδια από βασανιστήρια κοντά σε αυτό του Βίκτορ Χάρα και άλλων τριών πολιτικών κρατούμενων σε εκταφή που διατάχθηκε να γίνει το 2009.

Ο Βίκτορ Χάρα κατόπιν κηδεύτηκε σε επίσημη τελετή στην οποία συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Χιλιανοί, ανάμεσά τους η τότε πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ.

Τροβαδούρος της ειρήνης, οι στίχοι του οποίου μίλαγαν για αγάπη, διαμαρτυρία και κοινωνική δικαιοσύνη, ο Βίκτορ Χάρα υπήρξε εμβληματική μορφή της λατινοαμερικάνικης λαϊκής μουσικής, με τραγούδια όπως το El derecho de vivir en paz («Το δικαίωμα να ζεις ειρηνικά»).

Ενέπνευσε μουσικούς όπως το συγκρότημα U2 και ο Μπομπ Ντίλαν. Κατά τη διάρκεια συναυλίας του το 2013 στο Σαντιάγο, ο Μπρους Σπρίνγκστιν του απέτισε φόρο τιμής.

Ο δικτάτορας Αουγούστο Πινοτσέτ κυβέρνησε τη Χιλή με σιδηρά πυγμή ως το 1990· πέθανε το 2006, χωρίς να καταδικαστεί ποτέ για τα εγκλήματα του καθεστώτος του, το οποίο σκότωσε τουλάχιστον 3.200 αγωνιστές της αριστεράς και άλλους φερόμενους ως αντιπάλους του, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.