Skip to main content

Η Άνοιξη και οι Ανθισμένες Ροδακινιές στον κάμπο της Ημαθίας

Ποδηλατάδα μέχρι και 33 χλμ για τους τολμηρούς, πεζοπορία και ...οι Ανθισμένες Ροδακινιές

Βροχή τηλεφωνημάτων, στα οποία κυριαρχεί η μία και μοναδική ερώτηση -«πότε θα ξεκινήσετε τις δράσεις στις Ανθισμένες Ροδακινιές;», δέχεται από τις αρχές Φεβρουαρίου, από όλη την Ελλάδα (ηπειρωτική και νησιωτική), αλλά και το εξωτερικό, ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας (ΤΟΒ), με την επικεφαλής του Ιωάννα Πιλιτσίδου να σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον, που ήδη κάνουμε κρατήσεις για τους επισκέπτες μας σε ξενοδοχεία των Κατερίνης και Θεσσαλονίκης».

Με αερόστατα που θα πετούν στην ανατολή του ήλιου πάνω από τα ανθισμένα ροζ δέντρα, δράσεις για παιδιά και μεγάλους με face painting, εργαστήρια χειροτεχνίας, μουσική και χορό, άφθονο το ροζ κρασί της περιοχής να ρέει, ποδηλατάδες και πεζοπορίες για όλους, είτε έχουν φυσική κατάσταση είτε όχι, αλλά κι ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο ΤΟΒ, έχοντας πετύχει να ενώσει σε μια γροθιά όλες τις παραγωγικές τάξεις της περιοχής, στόχο έχει φέτος να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.

«Ο τουρισμός των οκτώ δισ. λουλουδιών που ανθίζουν κάθε χρόνο στις ροδακινιές που εκτείνονται σε 17.000 στρέμματα, βάφοντας ροζ τον απέραντο εύφορο κάμπο της Ημαθίας, ενέταξε πλέον για τα καλά την περιοχή μας στον χάρτη διαμονής των επισκεπτών και δεν αναδεικνύει μόνο τη μαγεία της φύσης, αλλά η δημοφιλία του καθιστά σαφή τα αποτελέσματα της ισχύς εν τη ενώσει» σημειώνει η κ. Πιλιτσίδου.

Ποδηλατάδα μέχρι και 33 χλμ για τους τολμηρούς, πεζοπορία και ...οι Ανθισμένες Ροδακινιές

Με βάση το πρόγραμμα εκδηλώσεων που γνωστοποιήθηκε σήμερα από τον ΤΟΒ, την Κυριακή 17 Μαρτίου, από τις 10 το πρωί και για τις επόμενες τέσσερις ώρες, θα πραγματοποιηθεί ποδηλατάδα και πεζοπορία στις ανθισμένες ροδακινιές. Οι καθιερωμένες ετήσιες εξορμήσεις στον ροζ κάμπο με τα πόδια ή με το ποδήλατο, θα πραγματοποιηθούν, όπως κάθε χρόνο, ξεκινώντας από το πάρκο της Ελιάς, απ' όπου θα κατηφορίσουν όλοι οι επισκέπτες μαζί για τον ανθισμένο μας κάμπο. Κατά μήκος της διαδρομής της πεζοπορίας μουσικοί συνοδεύουν τους περιπατητές. Στην πεζοπορία μπορούν να πάρουν μέρος μικροί και μεγάλοι και η απόσταση της διαδρομής είναι έξι χιλιόμετρα.

Στην ποδηλατάδα μπορούν να πάρουν μέρος παιδιά ηλικίας από 13 ετών και άνω με τη συνοδεία κηδεμόνα, με την απόσταση της διαδρομής στα 17χλμ και απαραίτητο «εφόδιο» τον εξοπλισμό και το κράνος.

Την Κυριακή 24/3, ώρες 10:00 - 13:00, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος ορεινή ποδηλατάδα, με θέα τις ανθισμένες ροδακινιές. Οι φίλοι της ορεινής ποδηλασίας, υπό την καθοδήγηση της Ομάδας Ορεινής Ποδηλασίας/ Imathia Paths & Τrails White goat cycling club θα διανύσουν διαδρομές με θέα τον ολάνθιστο ροζ κάμπο.

Οι συμμετέχοντες στη δράση θα ξεκινήσουν με αφετηρία από την πλατεία Ωρολογίου με κατεύθυνση το Κομνήνιο από την πλευρά του βουνού κι από εκεί θα απολαύσου την πλαγιά τον ροζ κάμπο. Στη συνέχεια θα περάσουν μέσα από χωράφια με ροδακινιές προς το χωριό Τριπόταμο, θα ανηφορίσουν για Ανάληψη και από εκεί θα αρχίσουν την κατάβαση, με θέα τον ροζ κάμπο ξανά, παρέα με τον ποταμό Αλιάκμονα και με τερματισμό την πλατεία Ωρολογίου. Θα υπάρχουν δύο ενδιάμεσοι σταθμοί για ξεκούραση, προμήθεια νερού και γλυκίσματος.

Η ώρα συγκέντρωσης είναι 09:30, η απόσταση είναι 33 χλμ/680μ υψομετρικά και ο απαραίτητος εξοπλισμός: mountain ποδήλατο με ανάρτηση. Στη συγκεκριμένη δράση μπορούν να συμμετάσχουν όσοι είναι από 15 χρόνων και φτάνουν μέχρι και ...τα 99, ενώ θα υπάρχει και συνοδεία MTB guide leaders. Η διάρκεια της ορεινής ποδηλατάδας θα είναι τρεις ώρες, ενώ για περισσότερες πληροφορίες ή δήλωση συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν μήνυμα στο προφίλ Facebook/Instagram : Imathia paths & trails ή στο τηλέφωνο 6977.347.411 Νικόλας Δρίζης

Η γιορτή Ανθοφορίας ξεκινά στις 9/3 - Τα αερόστατα πάνω από τον ανθισμένο κάμπο

Η γιορτή της ανθοφορίας, από φέτος ξεκίνησε από την αγορά της Βέροιας, όπου και από τις αρχές του μήνα καλλιτέχνες ζωγραφίζουν στις βιτρίνες των καταστημάτων ανθισμένες ροδακινιές κηρύσσοντας την έναρξη της Ανοιξιάτικης Γιορτής «Ανθισμένες Ροδακινιές της Βέροιας 2024».

Στις 9/3 θα πραγματοποιηθούν σε πεζοδρόμους της αγοράς στο κέντρο της Βέροιας ποικίλες δράσεις, που όλες τους θα έχουν έναν και μοναδικό βασικό στόχο και σκοπό- «να δημιουργήσουμε μια γιορτινή ατμόσφαιρα που θα παρασύρει στην μεγαλύτερη γιορτή της φύσης, την πρώτη της Άνοιξης, όλο τον κόσμο, ακόμη και αυτούς που δύσκολα δραπετεύουν από την καθημερινότητά τους» όπως αναφέρει η κ. Πιλιτσίδου.

Τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, ημέρα Καθαράς Δευτέρας, θα πραγματοποιηθεί από την ανατολή του ηλίου ο ημερήσιος φωτογραφικός διαγωνισμός «High in the Blooms! Peach Trees &Hot Air Ballons Photo Contest», με αερόστατα να πετούν πάνω από εύφορο κάμπο της Ημαθίας κατά τις ώρες 06:30 -12:00 - 14:00.

Μετά από έξι επιτυχημένες χρονιές διοργάνωσης του φωτογραφικού διαγωνισμού με θέμα τις Ανθισμένες Ροδακινιές «ήρθε η ώρα για τον ΤΟΒ να χαρίσει σε όλους εσάς που τόσα χρόνια μας στηρίζετε με τις φωτογραφίες σας, μια νέα ξεχωριστή φωτογραφική δράση», επισημαίνει ο φορέας σε σημερινή του ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι «παρόμοια δράση δεν έχουμε ξαναζήσει στη χώρα».

Συγκεκριμένα, δύο εντυπωσιακά αερόστατα θα αναδυθούν με την ανατολή του ήλιου και για δύο ώρες από τον ροζ ανθισμένο κάμπο της Βέροιας και στις 12 το μεσημέρι μια τεράστια ιπτάμενη κόκκινη καρδιά θα πετάξει πάνω από τα ροζ άνθη για να συναντήσει το φως του μεσημεριανού ήλιου. «Νωρίς το απόγευμα ένα αερόστατο ίπταται δέσμιο κοντά στην τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα, για να χαρίσει υπέροχες εικόνες και φωτογραφικές λήψεις σε όσους συμμετέχουν στη δράση» τονίζει η πρόεδρος του ΤΟΒ και καλεί τους λάτρεις της φωτογραφίας να πάρουν τις φωτογραφικές τους μηχανές και βρίσκοντας τη σωστή τοποθεσία στον κάμπο ή στα ψηλότερα σημεία της πόλης, να διεκδικήσουν υπέροχα δώρα.

Piano natural heritage project - Flying piano στις ανθισμένες ροδακινιές

Παράλληλα, η ιπτάμενη πιανίστα Ελένη Ξυδιά με τον σκηνοθέτη Πασχάλη Μάντη, βραβευμένοι για τα πρότζεκτ τους με περισσότερα από 25 διεθνή βραβεία έρχονται στον ανθισμένο κάμπο της Βέροιας για το επόμενο πρότζεκτ τους. Στον ολάνθιστο κάμπο θα δημιουργήσουν ένα βίντεο που θα συνδυάζει τη μουσική της Ελένης με την απαράμιλλη ομορφιά της περιοχής.

Στις 22/3 και στις 19.30 το απόγευμα, στο ΚΕΠΑ του δήμου Βέροιας, στο ΙΙ Δημοτικό Ωδείο θα λάβουν χώρα οι εαρινές συμφωνίες «For Children». Πρόκειται για μια συναυλία μουσικής δωματίου με έργα για βιολί και πιάνο που αποτελείται από δύο μέρη και τα δύο όργανα έχουν ισάξιο ρόλο. Την ίδια ημέρα (22/3), στις εννέα το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί το PrimaVER(i)A «Pink Wine Party», που διοργανώνεται για πρώτη φορά. «Υποδεχόμαστε τη "Ροζ Εποχή της πόλης", διασκεδάζουμε με την μπάντα του Μίμη Νικολόπουλου για καλό σκοπό και συνδέουμε το ροζέ κρασί της περιοχής μας με τα ροζ άνθη του κάμπου μας» επισημαίνεται σχετικά και τονίζεται πως μέρος των εσόδων θα διατεθεί στον Σύλλογο Κοινωνικής Πρωτοβουλίας «Πρωτοβουλία για το Παιδί».

Στις 23/3, στις 19.30, στο ΚΕΠΑ του δήμου Βέροιας θα «παιχτεί» το «Canción de Arrabal». Πρόκειται για μουσική από την περιφέρεια των μητροπόλεων του κόσμου και ερμηνεύεται μουσική δυο αιώνων, γεμάτη εικόνες και χρώματα. Τα έργα είναι εμπνευσμένα άλλες φορές από τις λαϊκές παραδόσεις των τόπων προέλευσής τους και άλλες φορές από τα αστικά ιδιώματα των μητροπόλεων.

Την Κυριακή 24/3 και στις 19.30, στο ΚΕΠΑ του δήμου Βέροιας θα διοργανωθεί ένα μουσικό ταξίδι που θα ξεκινά με βαλς και πόλκες της αυτοκρατορικής Βιέννης και των βασιλικών σαλονιών και περνώντας από τους σλαβικούς και ουγγρικούς χορούς των Dvorak και Brahms και από τη γλυκιά μελαγχολία του Αργεντίνικου Τάγκο του Astor Piazzolla, θα φτάνει μέχρι τις αξέχαστες μελωδίες των Αττίκ, Γιαννίδη, Σακκελλαρίδη.

Στις 27/3, στις 19:00, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Βεργόνα της Βέροιας η γοργόνα» της Παρασκευής Κοτσάλου.

Η εστίαση, οι ζαχαροπλάστες και τα ταξί

Τα café και τα bar της πόλης κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων Ανθισμένες Ροδακινιές 2024 συμμετέχουν προσφέροντας ένα συν ένα ροζέ κρασί στους πελάτες τους και κοκτέιλ εμπνευσμένα από τα ροζ άνθη σε ειδικές τιμές.

Ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Βέροιας κερνάει παγωτό ροδάκινο το Σάββατο 9 Μαρτίου και τα ζαχαροπλαστεία της πόλης θα δημιουργούν γλυκά εμπνευσμένα από τις Ανθισμένες Ροδακινιές. Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ταξί Βέροιας και ο ΤΟΒ έχουν χαράξει δυο τουριστικές διαδρομές, χαμηλού κόστους, μέσα στις ανθισμένες ροδακινιές, με στάση 15 λεπτών, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να θαυμάσουν τα δέντρα από κοντά, να φωτογραφηθούν, να ζήσουν τη μαγεία του ροζ κάμπου.

Η γιορτή των Ανθισμένων Ροδακινιών, συνδιοργανώνεται από: Τουριστικός Όμιλος Βέροιας (ΤΟΒ) - Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας - Επιμελητήριο Ημαθίας- Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας -Σωματείο Ιδιοκτητών Καφετεριών, Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Δήμου Βέροιας - ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας - Ένωση Φωτογράφων Κεντρικής Μακεδονίας - Imathia Paths & Τrails /White Goat Cycling Club. Επιπλέον, διοργανώνεται με την υποστήριξη του δήμου Βέροιας και της αντιδημαρχίας Τουρισμού και του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών Βέροιας.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας στις ημερομηνίες των προγραμματισμένων εκδηλώσεων θα υπάρξουν ανακοινώσεις στη σελίδα του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας στο Facebook https://www.facebook.com/veriatourismclub στο Instagram https://www.instagram.com/veriatourismclub