Skip to main content

Η αποστολή «αυτοκτονίας» και ο κίνδυνος να μην έρθουν ποτέ τα λεφτά

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, κυριολεκτικά, θα πρέπει να... κατασκηνώσει στο γραφείο του, όπως και ο νέος πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θα πρόκειται περί "άθλου", πραγματικά. Όποια κυβέρνηση κι αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας την επομένη των εκλογών θα πρέπει να φέρει σε πέρας μια αποστολή, που λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί "αυτοκτονίας".

Αρκεί να σημειωθεί ότι είναι τόσο εμπροσθοβαρές το τρίτο μνημόνιο, που μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί το 56% των μέτρων που προβλέπει!

Άλλο ενδεικτικό παράδειγμα: Μέχρι την επόμενη αξιολόγηση, η οποία το αργότερο θα πρέπει να γίνει έως τις αρχές Νοεμβρίου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί κάτι παραπάνω από 300 υπό-ενέργειες. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, κυριολεκτικά, θα πρέπει να... κατασκηνώσει στο γραφείο του, όπως και ο νέος πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου.

Περιθώριο καθυστερήσεων δεν υπάρχει κι αυτό όχι γιατί δεν μας το δίνουν οι δανειστές, αλλά επειδή τελειώνουν τα χρήματα. Βάσει της συμφωνίας που έχει υπογραφεί, στο εξής οι δόσεις θα απελευθερώνονται μόνο όταν θα έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα. Οπερ σημαίνει ότι μέχρι να υλοποιηθούν οι στόχοι, στην Ελλάδα δεν θα βλέπουμε το χρώμα του ευρώ. Επειδή όμως οι στόχοι είναι δύσκολοι, και οι αντιδράσεις που θα προκαλούν θα είναι μεγάλες, η κατάσταση θα περιπλέκεται έτι περαιτέρω όταν δεν θα υπάρχει συναίνεση. Αρα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τα λεφτά να μην έρθουν ποτέ...