Skip to main content

Η αρχή του τέλους για το ευρώ...

Από χθες το βράδυ, το ΔΝΤ είναι το 17ο μέλος της Ευρωζώνης. Και η Ουάσιγκτον πέτυχε αυτό το οποίο επεδίωκε την τελευταία δεκαετία: να βάλει πόδι στην Ενωμένη Ευρώπη.
Από χθες το βράδυ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι το 17ο μέλος της Ευρωζώνης. Και η Ουάσιγκτον πέτυχε αυτό το οποίο επεδίωκε την τελευταία δεκαετία: να βάλει πόδι στην Ενωμένη Ευρώπη.

Το γεγονός ότι επισήμως το Eurogroup αποδέχθηκε την συνεισφορά των 250 δισ ευρώ από το ΔΝΤ, για τη διάσωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής. Γιατί, αποτελεί κοινό μυστικό ότι το ΔΝΤ είναι ένας οργανισμός, ο οποίος ελέγχεται άμεσα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, οπότε οι Βρυξέλλες από χθες το βράδυ αποδέχθηκαν κι επισήμως το καπέλο της Ουάσιγκτον.

Κι όσοι πιστεύουν ότι, επειδή επικεφαλής του ΔΝΤ, σε αυτή τη φάση, είναι ένας Γάλλος, και μάλιστα σοσιαλιστής, οπότε «μικρό το κακό», δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά στις δηλώσεις του κ. Ντομινίκ Στρος Καν, μετά το τέλος των εργασιών. Ήταν αυστηρότερες και σκληρότερες κι από αυτές που θα έκανε ο κ. Πόλσον, αν βρισκόταν στη θέση του.

Οι ευρωσκεπτικιστές από χθες το βράδυ υποστηρίζουν ότι «ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση του ευρώ». Και το πιθανότερο είναι πως έχουν δίκιο. Το γεγονός ότι συν τοις άλλοις «πέρασε» και ο πολύ σκληρός όρος που έθεσε το Βερολίνο για αναλογική συμμετοχή των χωρών - μελών της Ευρωζώνης στο ποσό των 450 δισ.ευρώ ήταν το τελικό χτύπημα. Για παράδειγμα, έχουν λεφτά Ελλάδα και Πορτογαλία για να συμμετάσχουν;