Skip to main content

Η Αθήνα παίρνει τα F-35 - Θέμα χρόνου η επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη

Το πακέτο της συμφωνίας περιλαμβάνει και δωρεάν στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσινγκτον

Θέμα χρόνου είναι η αποστολή της επιστολής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν για την αγορά από την Ελλάδα των Αμερικανών πολεμικών αεροσκαφών F-35. Η επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν αποκλείεται να σταλεί ακόμη και σήμερα, θα επιβεβαιώνει την αγορά, γεγονός που  αναβαθμίζει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και βάζει τη χώρα μας στο «κλαμπ» των χωρών που διαθέτουν αεροσκάφη 5ης γενιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema, το πακέτο της συμφωνίας περιλαμβάνει και δωρεάν στρατιωτική βοήθεια.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να σταλούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι δύο επιστολές: μία προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μία προς το Κογκρέσο. Στη δεύτερη, η αμερικανική κυβέρνηση θα αναφέρεται στα F-16 που θα δοθούν στην Τουρκία και θα τονίζεται πως αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον συμμάχων, παρά μόνο για τους νόμιμους στρατιωτικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ.

Οι επίσημες ειδοποιήσεις του Κογκρέσου για τα F-16 και τα F-35 εκτιμάται ότι θα δοθούν σχεδόν ταυτόχρονα.

Το προσχέδιο της επιστολής αποδοχής (LOA) αναμένεται να αναρτηθεί τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα της αμερικανικής υπηρεσίας για την ασφάλεια και την αμυντική συνεργασία, με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ενημερώνεται για το κόστος και το χρονοδιάγραμμα της απόκτησης δύο πολεμικών Μοιρών F-35Α - εκτιμάται κοντά στα 10 δισ. δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, η αμερικανική απάντηση μέσω επίσημης επιστολής θα φτάσει στην Αθήνα στις 12 Φεβρουαρίου καθώς, όπως προβλέπεται, θα δοθεί μια σιωπηρή παράταση 14 ημερών ώστε να διατυπωθούν τυχόν ενστάσεις.

Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της περιοχής μετά το Ισραήλ που θα αποκτήσει τα υπερσύγχρονα μαχητικά πέμπτης γενιάς, που σε συνδυασμό με τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16 θα δημιουργήσουν μια από τις πιο ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της όλης διαδικασίας, η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025 και η παραλαβή των πρώτων αεροσκαφών θα γίνει στο τέλος του 2027 ή στις αρχές του 2028. Χειριστές της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στις ΗΠΑ για να τα παραλάβουν, πρώτα όμως θα ολοκληρώσουν έναν κύκλο εκπαίδευσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι παραλαβές των F-35 θα διαρκέσουν ως το 2035.

Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν τις τελευταίες μέρες μετά από την αποδοχή ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία οδήγησε στην επιστολή του Τζο Μπάιντεν προς το Κογκρέσο για την προώθηση της αναβάθμισης των τουρκικών F-16.

Το γεγονός ενδιαφέρει ιδιαίτερα την τουρκική πλευρά και είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αρχιπλοίαρχο Ζεκί Άκτουρκ.

«Όσον αφορά στην προμήθεια των F-16, οι επιστολές για την προμήθεια 40 F-16 Block-70 και τον εκσυγχρονισμό σε έκδοση Viper για 79 αεροσκάφη, στο πλαίσιο των επειγουσών επιχειρησιακών αναγκών της Διοίκησης της Πολεμικής μας Αεροπορίας υποβλήθηκαν στο Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ από τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ αναμένεται να ξεκινήσουν την επίσημη διαδικασία έγκρισης από το Κογκρέσο αναφορικά με τις επιστολές προσφοράς και αποδοχής και για τα δύο έργα. Θεωρούμε θετικό βήμα το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν απέστειλε συστατική επιστολή προς το Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία μέσω του Κογκρέσου. Εκφράζουμε για άλλη μια φορά την προσδοκία μας ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί θετικά», ανέφερε ο Άκτουρκ.

Με πληροφορίες από ertnews, protothema, kathimerini

Φωτογραφία: USA Navy