Skip to main content

Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε νέο βαλλιστικό πύραυλο με υπερηχητική ταχύτητα

Ο πύραυλος με κινητήρα που αξιοποιεί στερεό καύσιμο, έφερε υπερηχητική κεφαλή ικανή να εκτελεί ελιγμούς

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα πως προχώρησε σε επιτυχή δοκιμή νέου τύπου βαλλιστικού πυραύλου, εφοδιασμένου με κεφαλή που αναπτύσσει υπερηχητική ταχύτητα και είναι σε θέση να κάνει ελιγμούς, σημειώνοντας νέα τεχνολογική πρόοδο στο πεδίο των εξοπλισμών.

Η εκτόξευση αυτή, η πρώτη βαλλιστικού υπερηχητικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς (IRBM) με στερεό καύσιμο από πλευράς Πιονγκγιάνγκ, εντοπίστηκε από τον νοτιοκορεατικό στρατό μετά το μεσημέρι χθες Κυριακή.

Ο πύραυλος αυτός, με κινητήρα που αξιοποιεί στερεό καύσιμο, έφερε «υπερηχητική κεφαλή» ικανή να «εκτελεί ελιγμούς», ανέφερε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η δοκιμή του είχε σκοπό να «επαληθευτούν οι δυνατότητες» αιώρησης και ελιγμών, καθώς και «η αξιοπιστία του νέου κινητήρα στερεού καυσίμου υψηλής ώσης και πολλαπλών σταδίων που αναπτύχθηκε πρόσφατα», εξήγησε το KCNA.

Το πρακτορείο ανέφερε ακόμη πως η εκτόξευση αυτή, η πρώτη που ανακοινώθηκε από την Πιονγκγιάνγκ από την αρχή της χρονιάς, δεν επηρέασε την ασφάλεια καμιάς «γειτονικής χώρας» και «δεν είχε καμία σχέση με την κατάσταση στην περιφέρεια».

Η δοκιμή καταγράφτηκε με φόντο τις ανησυχίες για τη σκλήρυνση των θέσεων της Βόρειας Κορέας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε τη Νότια Κορέα τον «κύριο εχθρό» της χώρας του, διαμηνύοντας πως δεν θα διστάσει να την «αφανίσει».

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας καταδίκασε την εκτόξευση και προειδοποίησε πως θα υπάρξει «συντριπτική ανταπόδοση» σε περίπτωση «άμεσης πρόκλησης» της Πιονγκγιάνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτογραφία αρχείου