Skip to main content

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ζητά έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ

Με επιστολή στην ευρωπαία επίτροπο για τη διεύρυνση, η χώρα απαριθμεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (Β-Ε), Borjana Krišto, έστειλε επιστολή στον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βαρχέλι, με μια επισκόπηση των μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε η Β-Ε τον τελευταίο χρόνο και εκείνων που πραγματοποιούνται ενεργά δουλειά που πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της.

«Τα επιτεύγματά μας είναι αποτέλεσμα της δουλειάς και της συνεργασίας των αρμόδιων φορέων σε όλα τα επίπεδα. Αυτοί οι επιτευχθέντες στόχοι, αν και αποτελούν μέρος μόνο ενός ευρέος φάσματος δραστηριοτήτων, είναι ζωτικής σημασίας για το επόμενο βήμα προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με κάθε βήμα ενισχύουμε τα θεμέλια της μελλοντικής μας ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στην εκπλήρωση βασικών προτεραιοτήτων και στην εφαρμογή μεταρρυθμιστικών διαδικασιών», τόνισε η Krišto, προσθέτοντας ότι βασικά έγγραφα για την εκπλήρωση των μεταρρυθμιστικών υποχρεώσεων της Β-Ε, συμπεριλαμβανομένου του νόμου για τα δικαστήρια, θα είναι στην ημερήσια διάταξη της επερχόμενης συνεδρίασης του δικαστηρίου του Υπουργικού Συμβουλίου της Β-Ε για την οποία δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία εντός του κυβερνώντος συνασπισμού.

Η Krišto τόνισε ότι όλες αυτές οι διαδικασίες απαιτούν τη δέσμευση, τη συνεργασία και την αποφασιστικότητα όλων των πολιτικών, ώστε η Β-Ε να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της και να γίνει ένα λειτουργικό, σταθερό, και πλήρες μέλος της ΕΕ.

“Όλοι οι πολίτες της Β-Ε περιμένουν μια θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων” – ανακοίνωσε το Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε. Υπενθυμίζουμε ότι στις 21 Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Β-Ε στην Ε.Ε.

Πηγή: ΕΡΤ