Skip to main content

Η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής

Κύρια πηγή έμπνευσης των συνταγών αποτέλεσε η Μακεδονική Κουζίνα

Η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας θα συμμετέχει σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής, IKA/Culinary Olympics 2024 στη Στουτγάρδη. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια και θα διεξαχθεί στις 2-7 Φεβρουαρίου 2024. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό μαγειρικής παγκοσμίως, στον οποίο θα συμμετέχουν 89 ομάδες chef, από 55 χώρες από όλο τον κόσμο και αναμένονται 100.000 επισκέπτες.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η ομάδα Culinary Team Greece είναι σε «διαδικασία προετοιμασίας ώστε να αποδώσει τα μέγιστα σε ένα περιβάλλον πραγματικά υψηλού ανταγωνισμού». Οι ομάδες που θα διαγωνιστούν καλούνται να παρουσιάσουν πρωτοπόρες τεχνικές, σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις και άρτια αποτελέσματα διεκδικώντας τα Ολυμπιακά μετάλλια. Η Culinary Team Greece θα πρέπει να σχεδιάσει, να οργανώσει και να πραγματοποιήσει ένα ελληνικό γεύμα με θέμα την υγιεινή διατροφή για 120 επισκέπτες. Η αποστολή της Ένωσης θα επιδιώξει να παρουσιάσει ένα πρωτότυπο γεύμα, αναδεικνύοντας τις τοπικές γεύσεις και τα προϊόντα, προβάλλοντας παράλληλα τη γαστρονομική κουλτούρα παγκοσμίως.

Κύρια πηγή έμπνευσης των συνταγών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποτέλεσε η Μακεδονική Κουζίνα, με το μοναδικό γαστρονομικό πλούτο της. Το μενού της ομάδας της Ένωσης βασίζεται στα εκλεκτά προϊόντα του τόπου, όπως ελαιόλαδο και ελιές Χαλκιδικής, ψάρια της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), λαχανικά καλλιέργειας Eurocatering, αρωματικά βότανα της Provil, κοτόπουλα Πιερίας Αμβροσιάδη, ελληνικά κεράσια της Alterra, τρούφα Ημαθίας, γαλακτοκομικά προϊόντα του τόπου από τη ΜΕΒΓΑΛ και άλλα τοπικά προϊόντα, παρουσιάζοντας ένα μικρό κομμάτι της ελληνικής φύσης σε κάθε πιάτο.

Η Ένωση, με την ομάδα της Culinary Team Greece, κατέκτησε το 2020 το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής στη Στουτγάρδη και το 2022 το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής στο Λουξεμβούργο.

Η Ένωση τονίζει ότι στόχος της είναι να φέρει άλλη μία διάκριση για τη χώρα.