Skip to main content

Η ExxonMobil συνεχίζει από Νοέμβριο τις έρευνες στην Κύπρο

Βάση του χρονοδιαγράμματος κι αν όλα πάνε καλά, τα γεωτρύπανα των αμερικανών θα πιάσουν δουλειά εκεί γύρω στον Νοέμβριο.

Επιβεβαιώνεται κι από επίσημα κυβερνητικά χείλη η πρόθεση που φέρεται να εξέφρασε η αμερικανική πολυεθνική ExxonMobil να συνεχίσει τις έρευνες της στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή τη φάση οι έρευνες θα είναι επιβεβαιωτικές, όπως μας λένε από τη Λευκωσία, των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων που είχαν ανακοινωθεί προ ενάμιση έτους, περίπου. Τουλάχιστον σε αυτό ελπίζουν όλοι, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Βάση του χρονοδιαγράμματος κι αν όλα πάνε καλά, τα γεωτρύπανα των αμερικανών θα πιάσουν δουλειά εκεί γύρω στον Νοέμβριο. Αρκεί βεβαίως να έρθουν. Γιατί τα πράγματα στο Τέξας, όπου βρίσκεται η έδρα της ExxonMobil, δεν πάνε και τόσο καλά τελευταία. Ακτιβιστές μέτοχοι της εταιρίας αμφισβητούν ανοικτά τη διοίκησή της, την οποία αποκαλούν, μεταξύ άλλων, δεινόσαυρο. Τα όσα εξελίχθηκαν στην τελευταία, διαδικτυακή, Γενική Συνέλευση, ήταν πρωτοφανή για τα δεδομένα μιας από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες εταιρίες της Γουόλ Στριτ.

Γενικά, πάντως, η ExxonMobil βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης, των πάντων. Αλλού σταματά έρευνες (Μαύρη Θάλασσα), αλλού ταλαντεύεται κι αλλού αποφασίζει να αποχωρήσει. Ελπίζεται ωστόσο ότι στην περίπτωση της Κύπρου όλα θα πάνε καλά, γιατί οι πρώτες ενδείξεις για το τι κρύβει το εκεί θαλάσσιο οικόπεδο, είναι καλές. Όχι άριστες, αλλά καλές, λένε όσοι γνωρίζουν. Άρα υπάρχουν και καλές ελπίδες.

Σε κάτι ανάλογο, τέλος, ελπίζει και η Ελλάδα για το δικό της οικόπεδο, στο οποίο υπάρχει επίσης εμπλοκή της ίδιας αμερικανικής πολυεθνικής, νοτιο-δυτικά της Κρήτης. Η γαλλική Total, που είναι κι αυτή στο εγχείρημα, δήλωσε ότι θα έρθει τον Οκτώβριο για να πιάσει δουλειά. Η Exxon θα έρθει;