Skip to main content

Η ευκολία να βρεθείς στα δίχτυα των δημιουργών ψεύτικων προφίλ στα social media

Υποψήφια βουλευτής από τη Θεσσαλονίκη είδε τη φωτογραφία της σε προφίλ με άλλο όνομα και καταγωγή την… Κέρκυρα. Η άμεση κινητοποίηση

Πόσο είναι εύκολο ένας επώνυμος να πέσει θύμα των πειρατών των social media; Ο ένας μετά τον άλλον πρόσωπα γνωστά βλέπουν τις φωτογραφίες τους να λανσάρονται με άλλα ονόματα, εντοπίζουν ψεύτικα προφίλ με τα στοιχεία τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η δημιουργία τέτοιων προφίλ μπορεί να γίνεται απλώς για λόγους εντυπωσιασμού των πειρατών, όμως πολλές φορές  και για προσδοκία οφέλους, σχεδιάζοντας μία απάτη. Αστυνομικοί της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος επιβεβαιώνουν ότι τέτοια περιστατικά αποτελούν πλέον καθημερινότητα στο πλήθος των καταγγελιών που δέχονται στα γραφεία τους.

«Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο να βλέπεις τη φωτογραφία σου με ένα άλλο όνομα. Είναι πολλοί οι εντολείς μου που είχαν πέσει θύματα τέτοιων ενεργειών. Τώρα συνέβη και σε μένα». Η δικηγόρος, γραφολόγος Χριστίνα Σωτηράκογλου ειδοποιήθηκε από φίλους της ότι βρήκαν στο facebook ένα προφίλ που χρησιμοποιούσε τις φωτογραφίες που είχε στην ιστοσελίδα της και ειδικά αυτές που χρησιμοποίησε ως υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες εκλογές. Το προφίλ είχε διαφορετικό όνομα και τόπο αναφοράς την Κέρκυρα. «Φοβήθηκα μήπως χρησιμοποιήσουν το προφίλ αυτό και τη φωτογραφία μου για να εξαπατήσουν κόσμο. Σε τέτοιες περιπτώσεις όσοι βρεθούν στην ίδια θέση πρέπει να δράσουν άμεσα», περιγράφει μιλώντας στη Voria.gr.

Η ίδια δεν πανικοβλήθηκε. Ανέβασε ένα σχόλιο στο συγκεκριμένο προφίλ ζητώντας να το διαγράψουν επειδή χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες της και απευθύνθηκε άμεσα στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Παράλληλα έκανε αναφορά στο αρμόδιο τμήμα του facebook. «Ήρθε απάντηση πως η καταγγελία μου δεν επιβεβαιώνεται, όμως παρόμοιες αναφορές έγιναν και από άλλους και τελικά από το προφίλ αφαιρέθηκε η φωτογραφία», μετέφερε η κυρία Σωτηράκογλου. «Οι κλοπές προσωπικών δεδομένων είναι μπροστά μας. Είναι δύσκολο να διαχειριστούμε τέτοιες καταστάσεις γι’ αυτό πρέπει ν’ αντιδρούμε άμεσα», τόνισε. «Να γίνονται ενέργειες καθώς πρέπει να προστατεύσουμε και άλλους ανθρώπους οι οποίοι είναι εν δυνάμει θύματα των διαχειριστών τέτοιων ψεύτικων προφίλ.

Η κυρία Σωτηράκογλου κατέθεσε ήδη μήνυση κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να εντοπιστεί και να διωχθεί το πρόσωπο που δημιούργησε το συγκεκριμένο προφίλ. Το γεγονός ότι μετά την αφαίρεση της φωτογραφίας το προφίλ καταργήθηκε εντελώς προκαλεί υποψίες για τις προθέσεις των πειρατών.