Skip to main content

Η παρακμή σήμερα και μια ιστορία ήθους για το θωρηκτό «Αβέρωφ»

Οι κινήσεις για αναγνώριση της τουρκικής κοινότητας στη Βουλγαρία, το έλλειμμα προσαρμοστικότητας και η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας-Μαυροβουνίου

Πολιτικός ογκόλιθος ο Γαβρόγλου. Την παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια θα την αντιμετωπίσει και με κοινωνικούς λειτουργούς και με ψυχολόγους. Εκπληκτική ιδέα. Βλέπω τον/την κοινωνικό/ή λειτουργό να μπαίνει σε μια αίθουσα με κουκουλοφόρους για να τους νουθετεί. Να βγαίνει, δεν βλέπω.

Σε άρθρο του που έχει τίτλο «Στην Αλβανία 50 χιλιάδες Βούλγαροι αποτελούν μειονότητα, οι σχεδόν ένα εκατομμύριο Τούρκοι στη Βουλγαρία τι είναι;», ο Λιούτβι Μεστάν, ιδρυτής και πρόεδρος τουρκόψυχου κόμματος, ζητά την αναγνώριση της τουρκικής κοινότητας στη Βουλγαρία, ως μειονότητα. [Ποιος είπε, ότι μόνο στην Ισπανία θα υπάρχουν αποσχιστικές τάσεις;]

Ο υπουργός Άμυνας του Μαυροβουνίου, Πρέντραγκ Μπόσκοβιτς, δήλωσε ότι ο έλεγχος του εναερίου χώρου της χώρας του θα γίνεται από τις αεροπορικές δυνάμεις της Ελλάδας και της Ιταλίας, μέλη του ΝΑΤΟ. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υπογραφής της τεχνικής συμφωνίας με το ΝΑΤΟ και τα συμβαλλόμενα μέρη, Ελλάδα και Ιταλία.

Γιατί δεν αναλαμβάνουμε και τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Τουρκίας, τώρα που έχει έλλειψη πιλότων; Και με την Τουρκία είμαστε σύμμαχοι και πρέπει να αλληλοβοηθούμαστε. Αυτοί πώς ανέλαβαν τον έλεγχο του δικού μας εναέριου χώρου;

«Αποτελεί μάθημα, για τη σημερινή πραγματικότητα, το γεγονός ότι η παρακμή και η πτώση έρχεται, όταν το παλιό δεν προσαρμόστηκε στο καινούργιο και στη νέα πραγματικότητα», είπε ο Φρανς Τίμερμανς, κατά την ανακήρυξή του ως επ. διδάκτορα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Είναι αυτό που φωνάζω στους ιδεοληπτικούς δογματικούς, ότι με τις παρακμιακές αντιλήψεις, δεν προχωρεί κανείς μπροστά. Το είπε και πριν από 130 χρόνια ο Γουστάβ Λε Μπον, για κάθε θεσμό που μεταφέρεται σε μια χώρα, ότι πρέπει να προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες συνθήκες της χώρας αυτής.

Αλλά το είπε κα ο Δαρβίνος, ότι τα ζώα που επέζησαν από τις γεωλογικές μεταβολές πριν από χιλιάδες χρόνια, είναι εκείνα που προσαρμόστηκαν στο νέο περιβάλλον. Και για να μη ξεχάσω τον θείο μου τον Αριστοτέλη [καθότι Καλλισθένης, εγώ], είπε ότι αν επιτύχεις κάτι καλό, μη μένεις σ’ αυτό, αλλά φρόντισε να βρεις κάτι καλύτερο. [οι ινστρούχτορες της Αριστεράς, μόνον αναλύσεις για τον Μαρξ διαβάζουν;]

Η οικονομική ύφεση της Ελλάδας, μπορεί να είναι πρωτόγνωρη για τα παγκόσμια χρονικά, όπως πρωτόγνωρο είναι και το ενδιαφέρον των πολιτικών μας μόνον για το κόμμα και φυσικά για τον εαυτό τους, αφού είναι οι μοναδικοί στην Ευρώπη που δεν μπορούν να συνεννοηθούν έστω και στο ελάχιστο σημείο, είναι πταίσμα εμπρός στη σήψη της κοινωνίας μας.

Αυτά με αφορμή την παρουσία του θωρηκτού "Αβέρωφ" στην Θεσσαλονίκη, και τη νέα καταδίκη του Τσοχατζόπουλου για μίζες. Όταν ήρθε η ώρα της πληρωμής για την παραλαβή του θωρηκτού, άρχισαν οι πωλητές του συζήτηση με τον Έλληνα πλοίαρχο για τη μίζα που θα του έδιναν. Κι αυτός απάντησε: Το ποσόν που θα μου δίνατε, αφαιρέστε το από την τιμή του πλοίου, για να ωφεληθεί η Πατρίδα μου.

Με αυτό το ήθος η Ελλάδα μεγαλουργούσε. Ποιο είναι το σημερινό ήθος για παρόμοιες καταστάσεις;