Skip to main content

Ιταλικός σεισμός στις ευρωπαϊκές αγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι πολιτικές αναταράξεις στην Ιταλία, έχουν επαναφέρει εδώ και λίγα 24ωρα τους φόβους για διάσπαση της Ένωσης, λίγα χρόνια μετά την ελληνική κρίση

Στο κόκκινο βυθίζονται οι χρηματιστηριακοί ευρωπαϊκοί δείκτες εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, που επαναφέρει εδώ και λίγα 24ωρα τους φόβους για διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ιταλικά ομόλογα κατέγραψαν σήμερα τη χειρότερη ημέρα εδώ και 25 χρόνια. Η απόδοση των διετών ομολόγων σημειώνει άλμα άνω των 150 μονάδων στο 2,73%, ενώ αυτή των 10ετών τίτλων της χώρας ενισχύεται κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,38%, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων τουλάχιστον ετών.

Βουτιά καταγράφουν, από το πρωί, τα χρηματιστήρια Ιταλίας και Ισπανίας, ενώ αναταράξεις σημειώνονται και στο ελληνικό ταμπλό.

Στην Ιταλία, μεγάλες είναι οι απώλειες που καταγράφουν οι τράπεζες, με τον αντίστοιχο δείκτη να υποχωρεί πάνω από 2%. Συγκεκριμένα, οι Banco Santander, Intesa Sanpaolo και Ubi Banca χάνουν πάνω από 3,5% η καθεμία. Στους επιμέρους δείκτες, ο ιταλικός FTSE MIB βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με απώλειες 2,97%.

Στην Ισπανία, με φόντο την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, ο δείκτης IBEX δέχεται έντονες πιέσεις καταγράφοντας απώλειες άνω του 2,5%.

Ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 υποχωρεί πάνω από 1,5%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει βουτιά 2,02%.

Οι ιταλικές αναταράξεις είχαν επιπτώσεις και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί σε νέα χαμηλά έτους με πτώση άνω του 4,7%, ενώ τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 3%.

Ο γερμανικός Dax υποχωρεί κατά 1,5%, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,39% και ο γαλλικός CAC χάνει 1,52%. Στην Ελβετία ο SMI υποχωρεί κατά 1,28%.