Skip to main content

Στο 29% ο φόρος για κέρδη έως 50.000 - Οι αλλαγές σε φόρο πολυτελείας

Αυξάνεται στο 29% ο φορολογικός συντελεστής για τα επιχειρηματικά κέρδη έως 50.000 ευρώ και στο 33% για κέρδη άνω των 50.000 ευρώ.

Αυξάνεται στο 29% ο φορολογικός συντελεστής για τα επιχειρηματικά κέρδη έως 50.000 ευρώ και στο 33% για κέρδη άνω των 50.000 ευρώ. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την συμφωνία.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

Φορολογητέο εισόδημα                                        Συντελεστής      
(ευρώ)                                                                 (%)   
>50.000                                                                 33%


Με βάση τη δήλωση που υποβάλλει ο φορολογούμενος και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που  προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας βεβαιώνεται ποσό ίσο με το 100% του φόρου που προκύπτει «από επιχειρηματική δραστηριότητα» για το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους.

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων, σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης καθώς και δεξαμενών κολύμβησης, όπως αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Επίσης, επιβάλλεται φόρος πολυτελείας κλιμακωτά και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, άνω των 5 μέτρων. Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο:

για σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, μήκους από 5 έως και 7 μέτρα ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 5%για σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, μήκους από 8 έως και 9 μέτρα ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 10%για σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, μήκους μεγαλύτερων από 10 μέτρα ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.

Εξαιρούνται τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο , τύπον τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτυ τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση.

Ο φόρος πολυτελείας αφορά στα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2014 και μετά που δηλώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται από φέτος και εφεξής.