Skip to main content

Η Κομισιόν ενισχύει τη Βουλγαρία με 45 εκατ. ευρώ για τις διαδικασίες ασύλου και επιστροφής

Το πιλοτικό πρόγραμμα στη Βουλγαρία άρχισε τον Μάρτιο του 2023 με βάση τις ορθές πρακτικές και την εμπειρία στους τομείς του ασύλου, της επιστροφής, της διαχείρισης των συνόρων και της διεθνούς συνεργασίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την Τετάρτη την πρόοδο που σημείωσε η Βουλγαρία τους τελευταίους τρεις μήνες στο πιλοτικό πρόγραμμα για τις διαδικασίες ασύλου και επιστροφής. Η Επιτροπή παρέχει στη Βουλγαρία νέα οικονομική υποστήριξη ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, ανακοίνωσε σε δελτίο Τύπου. Οι πόροι αυτοί θα προστεθούν στο εθνικό πρόγραμμα Εσωτερικών Υποθέσεων στο πλαίσιο της Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων.

Το πιλοτικό πρόγραμμα στη Βουλγαρία άρχισε τον Μάρτιο του 2023 με βάση τις ορθές πρακτικές και την εμπειρία στους τομείς του ασύλου, της επιστροφής, της διαχείρισης των συνόρων και της διεθνούς συνεργασίας. Η πλήρης ανάπτυξη του πιλοτικού προγράμματος προβλέπεται έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα του προγράμματος, η Βουλγαρία έχει λάβει επιχειρησιακά μέτρα με την στήριξη της Επιτροπής για να βελτιώσει τις επιταχυνόμενες διαδικασίες ασύλου και έχει καταρτίσει μια λίστα με τις ασφαλείς χώρες καταγωγής, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ. "Για τον εξορθολογισμό της υλοποίησης των διαδικασιών ασύλου και επιστροφής, η χώρα διερευνά τη δυνατότητα έκδοσης αρνητικής απόφασης για διεθνή προστασία μαζί με απόφαση επιστροφής. Οι αρχές εργάζονται για την ψηφιοποίηση των συστημάτων ασύλου και επιστροφής, με την υποστήριξη των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Η Σόφια έχει ενισχύσει επίσης τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EUAA) στους τομείς ασύλου και υποδοχής. Μια αναθεώρηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της EUAA για τη Βουλγαρία προβλέπεται να ολοκληρωθεί φέτος το καλοκαίρι. Η χώρα έχει επιταχύνει επίσης τη συνεργασία με τη Frontex. Αυτό περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη για την αξιοποίηση της πλήρους ικανότητας της Υπηρεσίας για τη διαχείριση των συνόρων και της επιστροφής με πρόσθετους πόρους, όπως μόνιμη δύναμη και τεχνικό εξοπλισμό. Η Frontex έχει ήδη παράσχει πρόσθετη υποστήριξη στη Βουλγαρία μέσω των συμβούλων για την επιστροφή και των διερμηνέων. Η Βουλγαρία και η Frontex θα υπογράψουν επίσης Κοινό Σχέδιο Δράσης για την Επιστροφή των παράτυπων μεταναστών.

"Η Βουλγαρία έχει ενισχύσει επίσης τη συνεργασία με τη Europol για την καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης και για τον περιορισμό των δευτερευουσών μετακινήσεων εντός της ΕΕ. Η Βουλγαρία έχει ήδη θεσπίσει εθνικό μηχανισμό για την κοινοποίηση πληροφοριών και θα εγκαταστήσει προσεχώς μια Επιχειρησιακή Δύναμη Κρούσης για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών", σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία.