Skip to main content

Αθήνα Vs Θεσσαλονίκη για τα σαρακοστιανά, η μάχη της λαγάνας και ο χαμός στα επιμελητήρια

Πόσο ψηλά θα πετάξει φέτος η λαγάνα; Ποιες τιμές ισχύουν φέτος για τα θαλασσινά σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη; Γιατί γίνεται ο κακός χαμός στα Επιμελητήρια;

Καλημέρα σας!

Ως εκλογικό έτος το 2023 αναμένεται να αφήσει φεύγοντας λίγους ικανοποιημένους και πολύ περισσότερους στεναχωρημένους, αφού πάντα οι νικητές είναι λιγότεροι από τους ηττημένους. Πολύ περισσότερο που μέσα στη χρονιά θα γίνουν πολλαπλές εκλογές. Εθνικές εκλογές τον Απρίλιο ή τον Μάιο, με πιθανότερο σενάριο διπλές κάλπες και τον Απρίλιο και τον Μάιο. Τον Οκτώβριο θα έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές στους 300 τόσους δήμους και τις 13 περιφέρειες της χώρας, ενώ για τον Νοέμβριο έχουν προαναγγελθεί εκλογές στα περίπου 60 επιμελητήρια της επικράτειας. Αν δεν αναβληθούν πάλι για ένα εξάμηνο όπως ακούγεται και δεν αποκλείεται. Εάν προσθέσει κανείς τους απευθείας εμπλεκόμενους στις διαδικασίες ως υποψήφιοι τότε θα αντιληφθεί ότι το δικαίωμα του εκλέγεσθαι θα ασκήσουν τους επόμενους εννέα μήνες πολλές χιλιάδες συνελλήνων, οι οποίοι –ο καθένας από την πλευρά του και αναλόγως της εμβέλειάς του- επιθυμούν να συμβάλλουν στο να πάνε καλύτερα τα πράγματα για την κοινωνία. Ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν δημόσια όλοι οι υποψήφιοι. Χαρά στο κουράγιο τους και καλή επιτυχία. Σε όλους αν είναι δυνατόν.

Οι εκλογές στα Επιμελητήρια και…

Με τα ψηφοδέλτια των κομμάτων να έχουν περίπου συμπληρωθεί και με τις υποψηφιότητες για τους 13 δήμους της Θεσσαλονίκης να αυξάνονται μέρα με τη μέρα, μία ακόμη «αθόρυβη και αθέατη» προετοιμασία για μια άλλη εκλογική μάχη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και απασχολεί αρκετούς ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τη «μάχη των Επιμελητηρίων» που στο παρασκήνιο έχει ανάψει για τα καλά. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη οι ζυμώσεις είναι πολλές και έντονες, κάτι στο οποίο έχει συντελέσει και το γεγονός ότι μετά από συνεχείς παρατάσεις οι θητείες των σημερινών Διοικητικών Συμβουλίων στα Επιμελητήρια θα κλείσουν τον Νοέμβριο εξαετία, αφού οι προηγούμενες εκλογές έγιναν τον Δεκέμβριο του 2017! Τι έχουμε, λοιπόν, για τα τρία Επιμελητήρια, που εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις του νομού; Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης το πιθανότερο είναι ο νυν πρόεδρος Γιάννης Μασούτης να κατέβει στις εκλογές χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο, αν και ο αεικίνητος περί τα συνδικαλιστικά πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως συγκροτήσει ομάδα και… εφορμήσει προς κατάληψη του νεοκλασικού της οδού Τσιμισκή 29. Σε κάθε περίπτωση στις εκλογές του ΕΒΕΘ δεν αναμένονται δράματα, όπως πιθανόν να συμβεί στα άλλα δύο Επιμελητήρια, που συστεγάζονται στο εντυπωσιακό κτήριο της οδού Αριστοτέλους 27.

… ο χαμός σε ΕΕΘ και ΒΕΘ  

Στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος Αναστάσιος Καπνοπώλης είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει νέα θητεία, παρά το γεγονός ότι αμφισβητείται -ο ίδιος μιλάει για υπονόμευση- από μέλη της ίδιας της Διοικητικής του Επιτροπής. Η μάχη θα είναι σκληρή, με τους περισσότερους να ποντάρουν στον σημερινό πρόεδρο, τον οποίο χαρακτηρίζουν «σκληρό καρύδι». Πιθανότερος αντίπαλός του ο σημερινός αντιπρόεδρος του ΒΕΘ και πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Μάριος Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει φιλοδοξίες και δεν τις κρύβει.

Όσο για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πρόεδρος θα αλλάξει. Μετά από 18 χρόνια ο Μιχάλης Ζορπίδης έχει δηλώσει ότι αποχωρεί, κάτι που ήδη έχει πυροδοτήσει έναν... χαμό. Οι υποψήφιοι να τον διαδεχθούν στην προεδρία είναι πολλοί και αυξάνονται καθημερινά. Οι περισσότεροι προέρχονται από την παράταξη του σημερινού προέδρου, ο οποίος στις εκλογές του 2017 ενσωμάτωσε πολλές διαφορετικές πολιτικές και επαγγελματικές τάσεις, αλλά και ανθρώπους διαφορετικής νοοτροπίας. Μοιραία με την απόσυρση Ζορπίδη, αρκετοί από τους συνεργάτες του θέλουν να βγουν μπροστά, όπως και αυτοί που, παρότι στην ίδια παράταξη με τον απερχόμενο πρόεδρο, έχουν βρεθεί απέναντί του για διάφορους λόγους και αποφάσεις του.

Στην πιο προωθημένη περίπτωση δεν αποκλείεται όλα τα μέλη της σημερινής Διοικητικής Επιτροπής του ΕΕΘ να ηγούνται παρατάξεων. Φαίνεται πως το έχουν πάρει απόφαση ο Θάνος Κουλουτμπάνης, ο οποίος τελευταία εμφανίζεται και πολύ δραστήριος επιχειρηματικά, ο Κλεόβουλος Θεοτόκης και ο Κυριάκος Μερελής, ενώ ο νυν αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Ιακώβου το σκέφτεται, όπως και η αντιπρόεδρος του ΕΕΘ Χρύσα Γρανούζη. Ερωτηματικό αποτελεί το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην παράταξη «Αλληλεγγύη Επαγγελματιών», της οποίας μέχρι σήμερα ηγείται ο πρώην στενός συνεργάτης του Μ. Ζορπίδη και πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Χρήστος Νικολόπουλος και στην οποία ανήκει ένας από τους παλαιότερους συμβούλους στο ΔΣ του ΕΕΘ, ο Λευτέρης Γεωργιάδης. Η φημολογία επιμένει ότι έχει επέλθει συμφωνία να ηγηθεί της παράταξης ο Θόδωρος Πανταλέων, κάτι που μένει να αποδειχθεί στην πράξη.   

Η μάχη της λαγάνας

Πιο σκληρή από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία χρόνια είναι φέτος η «μάχη της λαγάνας», με κάποιους από αυτούς που την πουλάνε (αρτοποιία, πρατήρια άρτου, ζαχαροπλαστεία) να προσπαθούν να… ψαρέψουν στα θολά νερά της ακρίβειας, εις το όνομα της παράδοσης και του εθίμου της Καθαράς Δευτέρας. Σε τρεις ημέρες θα φανεί πού θα κάτσει η μπίλια της τιμής, καθώς το εύρος που ακούγεται στη Θεσσαλονίκη είναι από 2,50 ευρώ μέχρι 3,60 ευρώ η λαγάνα.

Σαρακοστιανά Αθήνας και… Θεσσαλονίκης   

Πέραν πάσης αμφιβολίας κάτι τρέχει με τα Σαρακοστιανά. Ή μάλλον με όσους μιλούν για τα Σαρακοστιανά και τις τιμές τους. Διότι από τη μία έχουμε τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη –σε προεκλογική περίοδο- και τον πρόεδρο της Βαρβακείου Αγοράς Βασίλη Σίμο, οι οποίοι χθες με δηλώσεις τους στις κάμερες έκαναν λόγο για τιμές φτηνότερες από πέρσι κατά ένα με δύο ευρώ και να δίνουν τιμές για την κόκκινη γαρίδα 12-14 ευρώ το κιλό, τα καλαμάρια 9-12 ευρώ, τα θράψαλα 5-6 ευρώ, τις σουπιές 10-13 ευρώ. Από την άλλη, ο γνωστός και από τη συνδικαλιστική του δράση έμπειρος ιχθυέμπορας στο Καπάνι της Θεσσαλονίκης Χρήστος Νικολόπουλος, μιλώντας, επίσης χθες, στον 102 FM της ΕΡΤ-3 είπε ότι οι τιμές φέτος είναι αυξημένες κατά 15% - 20% σε σχέση με πέρσι –κάτι λογικό με βάση τη γενικότερη εικόνα. Έδωσε, μάλιστα, συγκεκριμένα παραδείγματα: καλαμάρια 20 ευρώ το κιλό, θράψαλα 6 - 7 ευρώ, γυαλιστερές 20 ευρώ, μύδια 5 ευρώ, σουπιές 10 – 14 ευρώ, χταπόδια 18 – 20 ευρώ, γαρίδες 35 ευρώ, γάμπαρη 5 – 6 ευρώ. Τι συμβαίνει; Ποιον να πιστέψει και ποιον να αγνοήσει κάποιος; Αθήνα – Θεσσαλονίκη σημειώσατε 2.