Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η Μασούτης απέκτησε το βιομηχανικό ακίνητο της ιστορικής «ΑΛΥΣΙΔΑΣ»

Η Μασούτης δίνει ζωή στο βιομηχανικό ακίνητο που φιλοξενούσε το εργοστάσιο της ιστορικής θεσσαλονικιώτικης υποδηματοποιίας ΑΛΥΣΙΔΑ

Νέα εποχή ξεκινά για το παλιό εργοστάσιο της ιστορικής θεσσαλονικιώτικης υποδηματοποιίας ΑΛΥΣΙΔΑ, στη Θέρμη καθώς πέρασε στην ιδιοκτησία της «Διαμαντής Μασούτης ΑΕ». Το ακίνητο της εταιρείας ΑΛΥΣΙΔΑ που για δεκαετίες αποτέλεσε σήμα κατατεθέν για το επιχειρηματικό γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκης, συνορεύει με την έκταση της Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία διοίκησης της εταιρείας, το Grand Μασούτης και το Cash and Carry Μασούτης με το ενιαίο οικόπεδο να ξεπερνά τα 85.000 τ.μ.

Σε επικοινωνία που είχε η Voria.gr, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γιάννη Μασούτη σχετικά με την αξιοποίηση του ακινήτου, τόνισε πως το χρονοδιάγραμμα για την ανάπλαση του χώρου και των εγκαταστάσεων του βιομηχανικού κτηρίου δεν είναι ακόμη ακριβές, ωστόσο θα αξιοποιηθούν για να εξυπηρετήσουν υφιστάμενες αλλά και μελλοντικές ανάγκες στέγασης διοικητικών και άλλων υπηρεσιών της Μασούτης με ενδεχόμενο να δοθεί προς χρήση το 2025.

Ο κ. Μασούτης, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα της ιστορίας της επιχειρηματικότητας της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να παραμένουν σε ελληνική ιδιοκτησία οι χώροι που είναι συνδεμένοι με αυτήν.

Το έργο θα έχει υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές με βιοκλιματικά στοιχεία, ενώ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα, σε έκταση και βαρύτητα, έργα ανάπλασης ιστορικών κτηρίων για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η κίνηση αυτή από την εταιρεία Μασούτης γίνεται σε μια εποχή που σηματοδοτείται από την προσπάθεια να ζωντανέψουν ξανά τα εγκαταλελειμμένα ιστορικά κτήρια της Θεσσαλονίκης που κάποτε στέγαζαν επιχειρήσεις και έδιναν ζωή στην πόλη. Υπενθυμίζεται πως έχουν ανακοινωθεί αναπτυξιακά έργα μεγάλης σημασίας για την πόλη όπως η ανάπλαση του βιομηχανικού συγκροτήματος ΦΙΞ καθώς και του αντίστοιχου έργου των ιστορικών Κεραμείων Αλλατίνη.

Η ΑΛΥΣΙΔΑ

Οι εγκαταστάσεις όπου λειτούργησε η υποδηματοποιία μέχρι το 1998, βρίσκονται στο 14ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου, εκτείνονται σε 14.150 τ.μ. σε οικόπεδο 47.000 τ.μ. που συνορεύει με την έκταση της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.

Η εταιρεία ΑΛΥΣΙΔΑ ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932 και παρήγαγε εργατικά παπούτσια και μπότες από καουτσούκ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 αγόρασε την εταιρεία "ΕΛ.ΒΙ.ΕΛΑ" (Ελληνική Βιομηχανία Ελαστικού), μετονομάστηκε σε ΑΛΥΣΙΔΑ-ΕΛΒΙΕΛΑ και προσανατολίστηκε στην παραγωγή αθλητικών παπουτσιών όπως τα Elviela, τα πάνινα αθλητικά παπούτσια με λαστιχένια σόλα, τις γνωστές και πολύ διάσημες στην εποχή τους «ελβιέλες», καθώς και τα Strike, Quest, Down Town κ.ά.