Skip to main content

Η δικαίωση της Voria για το παραλιακό μέτωπο και το νέο μπάσιμο του Μασούτη

Οι άθλιες πράξεις βίας που αμαυρώνουν την πόλη, η δικαίωση της Voria.gr για το παραλιακό μέτωπο και τα καλά νέα για τον Πρίνο

Μια μελαγχολική ατμόσφαιρα απλώνεται πάνω από τη Θεσσαλονίκη. Όχι λόγω της συννεφιάς, που άλλωστε συνάδει με τον χειμώνα, αλλά εξαιτίας των άθλιων πράξεων βίας που συμβαίνουν τον τελευταίο ενάμισι μήνα. Από τον σάλο με την καταγγελία για βιασμό της 24χρονης Γεωργίας σε πολυτελές ξενοδοχείο την Πρωτοχρονιά και τις αποκαλύψεις για την πορνο-εκδίκηση του Στάθη Παναγιωτόπουλου, μέχρι τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη και ό,τι ακολουθεί μέχρι σήμερα. Με απανωτές συλλήψεις, εμπρηστικές δηλώσεις, εμετικά συνθήματα στους τοίχους της πόλης. Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς. Στον αντίποδα, συγκινεί η ευαισθησία των πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, μορφωτικού επιπέδου, κοινωνικής κατάστασης, οι οποίοι συρρέουν στο σημείο της δολοφονίας για να ανάψουν ένα κεράκι, να αφήσουν ένα λουλούδι και να προσευχηθούν στη μέση του δρόμου για την ψυχή του αδικοχαμένου. Κι όμως δεν είναι αυτό το μεγαλείο ψυχής των πολλών, αγνώστων μεταξύ τους, που δίνει τον τόνο. Ούτε καν οι αλλεπάλληλες εισαγγελικές παρεμβάσεις. Είναι οι σκοτεινές φιγούρες, οι γκρίζες δηλώσεις και οι θαμπές συμπεριφορές που μονοπωλούν –ή σχεδόν μονοπωλούν- το ενδιαφέρον γι’ αυτή την υπόθεση. Φτάσαμε άραγε στο τέρμα; Πιάσαμε πάτο; Ποιος να ξέρει. Μόνο ο χρόνος και η πραγματικότητα θα απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις.

Δικαίωση Voria.gr

Στη Voria.gr δεν μπορεί παρά να είμαστε ευχαριστημένοι με τις εξελίξεις πέριξ του παραλιακού μετώπου της πόλης, από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι. Δεν μπορεί, επίσης, παρά να αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Πρόκειται για θέμα που το αναδείξαμε από το 2017 αφενός συστηματικά μέσα από ρεπορτάζ και αρθρογραφία και αφετέρου δυναμικά, μέσα από ειδική ημερίδα στην οποία μίλησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι και είχαν την ευκαιρία να ακούσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Πέντε χρόνια μετά η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου παίρνει σάρκα και οστά, μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο 500 εκατ. ευρώ, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τη διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Κακά τα ψέματα όμως. Η πλήρης ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου προϋποθέτει τη μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, αλλά και επενδύσεις μεγαλύτερες των 500 εκατ. ευρώ. Για να αλλάξει προσανατολισμό η Θεσσαλονίκη, να βρει νέα ταυτότητα και να αξιοποιήσει τη θάλασσα, στην οποία σε σημαντικό βαθμό έχει σήμερα γυρισμένη την… πλάτη, οι παρεμβάσεις οφείλουν να είναι σαρωτικές και να υπερβούν τοπικές ενστάσεις, μικροσυμφέροντα και ιδιαιτερότητες, που εξυπηρετούν τους λίγους εις βάρος του συνόλου. Είναι τόσο παρατημένες και τόσο κακομεταχειρισμένες οι περισσότερες περιοχές που καλύπτει το παραλιακό μέτωπο, που είναι να απορεί κανείς. Πώς μπορούν όσοι διαχειρίζονται μια πόλη να συμπεριφέρονται στο καλύτερο σημείο της σαν… σκουπιδότοπο και πτυελοδοχείο μαζί. Απάντηση υπάρχει: επειδή λόγω του θεσμικού καθεστώτος τα παραθαλάσσια φιλέτα ανήκουν σε φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα και όχι σε ιδιώτες, οι οποίοι θα φρόντιζαν για την αξιοποίησή τους.   

Μπάσιμο στην Κρήτη

Τα τελευταία χρόνια, κάθε τρεις και λίγο, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μασούτης», που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, προβάλλεται ως πολύφερνη νύφη για Έλληνες και ξένους στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, στον οποίο υπάρχει κινητικότητα και παρατηρούνται φαινόμενα συγκέντρωσης. Κι όμως κάθε φορά η διοίκηση της «Μασούτης» εκπλήσσει και διαψεύδει στην πράξη σενάρια, φήμες και καλοθελητές. Όχι μόνο δεν πουλιέται, αλλά αγοράζει. Μόλις χθες αποκαλύφθηκε ότι έχει συνάψει deal στην Κρήτη με τοπική αλυσίδα που ελέγχει το 20% της αγοράς της Μεγαλονήσου, ενώ έχει υποκαταστήματα σε πολλά νησιά του Αιγαίου και στην Κέρκυρα. Σταθερά η εμβέλεια της «Μασούτης» αυξάνει και είναι θέμα χρόνου η πανελλαδική επέκτασή της.
 
Ο Πρίνος και η άνοδος του πετρελαίου

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και η πρόβλεψη ότι μεσοπρόθεσμα οι τιμές δεν θα αποκλιμακωθούν δίνει ώθηση στον πετρελαϊκό κλάδο. Στην πράξη για τη χώρα μας το άμεσο ενδιαφέρον εστιάζεται στον Πρίνο και την εταιρεία Energean, η οποία διαχειρίζεται τα κοιτάσματα του Κόλπου της Καβάλας. Η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις 650 εκατ. ευρώ, αρχής γενομένης από την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον. Επειδή, μάλιστα, πρόσφατα, μετά από αντιδικία με το συνδικάτο των εργαζομένων απομακρύνθηκαν πολλοί εργαζόμενοι, δημοσίευσε προκήρυξη για προσλήψεις τόσο στις χερσαίες εγκαταστάσεις, όσο και στις θαλάσσιες εξέδρες. Μέσα σε 48 ώρες, η εταιρεία έχει δεχτεί περίπου 120 αιτήσεις για τις συνολικά πέντε ειδικότητες που έχει ζητήσει (χειριστές παραγωγής χημικής διαδικασίας, υπαλλήλους αποθήκης και χειριστές κλαρκ, χειριστές γερανού, τεχνικούς οργάνων καθώς και ηλεκτρολόγους. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτοί που ανταποκρίθηκαν στην προκήρυξη προέρχονται από διάφορες δεξαμενές: πρώην εργαζόμενοι που είχαν αποχωρήσει επί προηγούμενων διοικήσεων, Έλληνες που εργάζονται σε άλλες περιοχές της χώρας ή στο εξωτερικό, αλλά και αλλοδαποί, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν δουλέψει και παλαιότερα και γνωρίζουν την περιοχή.