Skip to main content

Η μοναξιά του προέδρου Φιλιππίδη και γιατί γίνεται της... πολυκατοικίας στη Θεσσαλονίκη

Ποια είναι τα συμπεράσματα από τη χθεσινή πρώτη ημέρα εφαρμογής του προτεινόμενου ωραρίου του ΕΣΘ και γιατί μαλώνουν οι ένοικοι των πολυκατοικιών.

Καλημέρα σας!

Λίγα λεπτά μετά τις 7 χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης κατέβηκε από το γραφείο του και περπάτησε επί δίωρο στα πεζοδρόμια του κέντρου της Θεσσαλονίκης για να δει με τα μάτια του πόσοι έμποροι θα υιοθετήσουν την πρόταση του Συλλόγου για κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων στις 7, ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και μειωμένοι λογαριασμοί. Το αποτέλεσμα δεν τον ικανοποίησε, αφού ελάχιστοι ήταν οι έμποροι που ανταποκρίθηκαν. Έτσι ο πρόεδρος ολοκλήρωσε την περιδιάβασή του μόνος κυριολεκτικά και μεταφορικά, αφού υπήρξαν μέλη του ΔΣ του ΕΣΘ που ψήφισαν υπέρ της πρότασης, αλλά στην πράξη δεν την υποστήριξαν, αφού δεν έκλεισαν τα καταστήματά τους. Ο ίδιος ο Π. Φιλιππίδης χαρακτηρίζει ως ενδεικτική και όχι καθοριστική την χθεσινή ημέρα, καθώς πιστεύει ότι η τελική εικόνα για την τύχη του προτεινόμενου από τον ΕΣΘ ωραρίου θα κριθεί σε έναν με δύο μήνες. Στο διάστημα αυτό αφενός η νύχτα θα… μεγαλώσει και αφετέρου οι λογαριασμοί ρεύματος θα πυκνώσουν. Όπως λέει ο πρόεδρος, οι εξελίξεις σε αυτό το επίπεδο χρειάζονται χρόνο ωρίμανσης και επικαλείται το κυριακάτικο άνοιγμα, η δυνατότητα του οποίου για τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε από 32 Κυριακές, για να… εκπέσει, πλέον, στις γνωστές δέκα (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα, εκπτώσεις κλπ.).

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Έμειναν ανοιχτά τα μαγαζιά μετά τις 7 - «Όχι» της αγοράς στο μειωμένο ωράριο

Απορρίπτει ο Εύοσμος

Πάντως, επειδή η δράση φέρνει αντίδραση –νόμος της Φυσικής- ήδη υπάρχουν ρωγμές στο εμπορικό μέτωπο εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Ο Εμπορικός Σύλλογος Ευόσμου Κορδελιού απορρίπτει την πρόταση του ΕΣΘ για να μην υπάρξει μείωση του τζίρου, ούτε απολύσεις ή μειώσεις μισθών για τους εργαζομένους, και με χθεσινή ανακοίνωση προτρέπει τα μέλη του να λειτουργούν κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή με σπαστό ωράριο μέχρι τις 9 το βράδυ.

Μέλη χωρίς συνδρομή

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης –περί τις 2000 έμποροι είναι γραμμένοι σήμερα στα μητρώα του- έχουν να πληρώσουν συνδρομή από το 2014. Δεν το αποφεύγουν οι άνθρωποι, απλώς όλα αυτά τα χρόνια οι Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου υπερψήφιζαν την πρόταση της διοίκησης για αναστολή των συνδρομών. Αρχικά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αργότερα λόγω της πανδημίας και τελευταία επειδή ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε ενεργειακή κρίση και υψηλό πληθωρισμό, άρα οικονομική στενότητα. Όλα αυτά τα χρόνια, λοιπόν, μόνο τα νέα μέλη κατέβαλαν τα 40 ευρώ της εγγραφής. Οι δαπάνες του ΕΣΘ, από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του, μέχρι τη χρηματοδότηση δράσεων, καλύπτονται από τρίτες πηγές όπως είναι –μεταξύ άλλων- τα ευρωπαϊκά προγράμματα, οι πόροι του ΛΑΕΚ και κυρίως η γενναιόδωρη επιχορήγηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Η αλήθεια του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός είναι ένα νούμερο που υπολογίζεται με βάση μια σειρά αγαθά και υπηρεσίες και σε γενικές γραμμές δείχνει με αξιοπιστία πόσο αυξάνονται μεσοσταθμικά οι τιμές. Γι’ αυτό και όταν ο πληθωρισμός ανεβαίνει οι άνθρωποι τρομάζουν. Δε λέει, όμως, όλη την αλήθεια, που ο καθένας την καταλαβαίνει μόνο στην τσέπη του. Ο πραγματικός πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τον επίσημο, όπως ακριβώς η πραγματική ανεργία είναι μεγαλύτερη από αυτήν που ανακοινώνεται επισήμως. Σύμφωνα, λοιπόν, με την ΕΛΣΤΑΤ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή το Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε σε 12% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2021, εξέλιξη αυτονόητα ανησυχητική. Μόνο που η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης καταγράφεται ακόμα χειρότερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης της ομάδας διατροφής ανέβηκε περισσότερο από τον επίσημο πληθωρισμό. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα τρόφιμα μέσα σε έναν χρόνο σημειώθηκαν στα γαλακτοκομικά και στα αυγά +23,3%, στο ψωμί και στα δημητριακά +18,4%, στο κρέας +17,6%, σε έλαια και λίπη 17%. Επίσης σημαντικές ήταν οι αυξήσεις κατά +14,3% σε καφέ-κακάο-τσάι, +8,7% στα λαχανικά και +6,2% σε ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά. Μόνο τους τελευταίους 2,5 μήνες, δηλαδή από τα τέλη Ιουλίου έως και 10 Οκτωβρίου, η τιμή στο τυποποιημένο επώνυμο ελαιόλαδο έχει αυξηθεί κατά 43,01%, στις κρέμες γάλακτος κατά 17,7%, στα αβγά κατά 12,5% και στο κοτόπουλο κατά 56%. Η εικόνα, όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, είναι εξαιρετικά ζοφερή και επιβάλλει πλήρη αναπροσανατολισμό των οικογενειακών δαπανών. Για να μην πούμε ότι τα νοικοκυριά καλό θα ήταν να πιάσουν χαρτί και μολύβι, ώστε να μη βρίσκονται διαρκώς προ… εκπλήξεων!

Της… πολυκατοικίας στις πολυκατοικίες

Της… πολυκατοικίας γίνεται σε πολλές γειτονιές της Θεσσαλονίκης –πρακτικά σε όλη την πόλη- από τους καβγάδες ενοίκων, οι οποίοι διαφωνούν για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κοινόχρηστα, λόγω των μεγάλων λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Τα στελέχη των εταιρειών που διαχειρίζονται τα κοινόχρηστα μετέχουν αυτή την περίοδο σε πολλές συνελεύσεις ιδιοκτητών και ενοίκων –ξέρετε εκείνη η… υπέροχη διαδικασία στην είσοδο των οικοδομών ή στο πεζοδρόμιο- και γι’ αυτό έχουν πολλά να διηγηθούν. Το πρόβλημα, βέβαια, είναι υπαρκτό αφού οι λογαριασμοί του 2022 έρχονται με διπλάσιο ή και τριπλάσιο ποσό έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, κάτι που δημιουργεί δυσκολίες στην εξόφληση τους. Ήδη από τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης η είσπραξη των κοινοχρήστων εξελίσσεται σε πολλές περιπτώσεις σε μια πολύ δύσκολη και… επικίνδυνη αποστολή, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που εμφανίζονται και… στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι παρά το ότι έχουν τη δυνατότητα δεν πληρώνουν. Είναι αυτοί που δεν θέλουν να αντιληφθούν ότι όσο σπίτι τους είναι το διαμέρισμα, άλλο τόσο και περισσότερο είναι η πολυκατοικία στην οποία βρίσκεται το διαμέρισμα. Κάπως έτσι έχουμε στη Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες που όχι μόνο έχουν ακυρώσει την κεντρική θέρμανση –αυτό είναι το λιγότερο-, αλλά δεν έχουν κοινόχρηστο φως και το ασανσέρ δεν λειτουργεί!