Skip to main content

Η ομάδα μπάσκετ γυναικών της Ιρλανδίας δεν έκανε χειραψία με την αντίστοιχη του Ισραήλ - Τι συνέβη (vid)

Για αντισημιτική κίνηση κατηγορεί την ιρλανδική ομάδα η ισραηλινή ομοσπονδία

Η εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών της Ιρλανδίας αρνήθηκε να δώσει το χέρι της στην εθνική ομάδα γυναικών του Ισραήλ, πριν από τον πρώτο αγώνα για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2025 στη Ρίγα της Λετονίας, την Πέμπτη.

Το Basketball Ireland, το διοικητικό όργανο του αθλήματος για την Ιρλανδία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ενημέρωσε τη FIBA Europe την Τετάρτη ότι η ομάδα δεν θα λάβει μέρος στις τυπικές διαδικασίες πριν από τον αγώνα, συμπεριλαμβανομένης της χειραψίας με το Ισραήλ πριν από την έναρξη του αγώνα, ως «άμεσο αποτέλεσμα των πρόσφατων σχολίων που έγιναν από Ισραηλινές παίκτριες και προπονητές - συμπεριλαμβανομένων εμπρηστικών και εντελώς ανακριβών κατηγοριών για αντισημιτισμό, που δημοσιεύτηκαν σε επίσημα κανάλια της ισραηλινής ομοσπονδίας».

Αυτό περιλαμβάνει την ανταλλαγή δώρων, επίσημες χειραψίες πριν ή μετά τον αγώνα, ενώ οι παίκτες μας θα παραταχθούν για τον εθνικό ύμνο δίπλα στον πάγκο μας και όχι στο κέντρο του γηπέδου. Η Basketball Ireland υποστηρίζει πλήρως τις παίκτριές μας στην απόφασή τους», συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Ξέρουμε ότι δεν μας συμπαθούν»

Την Τετάρτη, η Ισραηλινή μπασκετμπολίστρια Ντορ Σάαρ χαρακτήρισε την ιρλανδική ομάδα «αρκετά αντισημιτική», σε συνέντευξη που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ισραηλινής Ένωσης Μπάσκετ.

«Είναι γνωστό ότι είναι αρκετά αντισημιτικοί και δεν είναι μυστικό, και ίσως γι' αυτό αναμένεται ένα δυνατό παιχνίδι», δήλωσε η Σάαρ.

«Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε καλύτερες από αυτές και να κερδίσουμε. Το συζητάμε μεταξύ μας. Ξέρουμε ότι δεν μας συμπαθούν και θα τα αφήσουμε όλα στο γήπεδο πάντα και σε αυτό το παιχνίδι».

Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης, η Ιρλανδία στάθηκε για τον εθνικό ύμνο δίπλα στον πάγκο της ομάδας, ενώ το Ισραήλ στάθηκε κοντά στο κέντρο του γηπέδου. Οι παίκτριες δεν έδωσαν το χέρι τους. Το Ισραήλ συνέχισε με νίκη επί της Ιρλανδίας με 87-57.