Skip to main content

Η συμφωνία πλησιάζει, το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί - Το μεγάλο αγκάθι

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά την κατάσταση, κυρίως στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος του.

Με ρυθμό χελώνας εξακολουθεί να προχωρά η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό όχι επειδή δεν σημειώνεται πρόοδος, όπως λένε πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν στη Voria.gr. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι η συμφωνία έχει κλείσει σε ό,τι αφορά, τουλάχιστον στα κρίσιμα θέματα της.

Το βασικό εμπόδιο, αυτή τη στιγμή, για να γίνουν και οι ανακοινώσεις, είναι το ενεργειακό ζήτημα και ειδικότερα η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ).

Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να το διαχειριστεί επικοινωνιακά, κυρίως στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος του. Κι αυτό επειδή γνωρίζει ότι θα προκληθεί πολύ μεγάλη εσωκομματική φασαρία, που θα πρέπει με κάποιον τρόπο να την διαχειριστεί. Αυτό είναι το βασικό του πρόβλημα αυτή τη στιγμή, που μελετά με το επιτελείο του.

Στο μεταξύ, όμως, τα ρευστά διαθέσιμα της επιχείρησης, τελειώνουν. Και η πίεση μεγαλώνει. Ο πρωθυπουργός, πάντως, λέει στο περιβάλλον του πως η συμφωνία θα κλείσει στις 22 Μαΐου. Και αυτό διαμηνύει προς τους δανειστές. Μάλιστα, αφήνει να εννοηθεί ότι το staff level agreement θα κλείσει στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Βαλέτας, στις 7 Απριλίου, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου.