Skip to main content

Η σημειολογία ενός γεωτρύπανου και μιας... προεδρίας

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ισχυρίζονται πως το πιθανότερο είναι ότι μαγειρεύεται μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας.

Θα πρέπει πλέον να θεωρείται οριστικό: Το γεωτρύπανο της γαλλικής Total και της ιταλικής ΕΝΙ, όπως μαθαίνουμε, θα επιστρέψει τελικώς πολύ νωρίτερα απ' ό,τι αναμένονταν στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να γίνει μια σημαντική διευκρίνηση. Το γεωτρύπανο έρχεται όχι για να ξεκινήσει εργασίες, αλλά απλώς για να δώσει παρουσία, μας διευκρινίζουν. Όπερ σημαίνει, απλώς, για σημειολογικούς λόγους.

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ισχυρίζονται πως το πιθανότερο είναι ότι η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας για στήριξη στην ανατολική Μεσόγειο. Ως γνωστόν, το Παρίσι έχει διαβεβαιώσει την Αθήνα ότι «θα σταθεί στο πλευρό της», σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Άγκυρα, κάπου στην περιοχή. Κι ενδεχομένως, το γεωτρύπανο της γαλλικής πολυεθνικής να λειτουργεί ως ένας σημειολογικός προπομπός αυτής της γαλλικής παρουσίας.

Στο μεταξύ, όλα δείχνουν ότι οι κρίσιμες αποφάσεις για την επόμενη μέρα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου λαμβάνονται – κι αυτές - στο Βερολίνο, όπως προέκυψε τα τελευταία εικοσιτετράωρα της έντασης. Αυτό τουλάχιστον είναι το κλίμα που λαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την καγκελαρία. Μεταξύ Μητσοτάκη και Μέρκελ υπάρχει όντως ανοικτή γραμμή, που δεν διακόπηκε ποτέ και συνέβαλε τα μέγιστα στην περίπτωση της τηλεφωνικής συνομιλίας Μητσοτάκη – Ερντογάν, αλλά και στην συνομιλία Μέρκελ - Ερντογάν.

Γενικότερα, το συμπέρασμα για τον βαρύνοντα λόγο που διαδραματίζει το Βερολίνο και στο δικό μας μέτωπο, προκύπτει κι από τις πρώτες κινήσεις της Γερμανίας, από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ γι αυτό το εξάμηνο. Να θυμάστε: Η Μέρκελ θέλει να κλείσει το προσφυγικό και θα ζητήσει από Αθήνα και Άγκυρα αμοιβαίες υποχωρήσεις (για το Αιγαίο...).