Skip to main content

Οι θεσμοί έρχονται στην Αθήνα για να... ξαναφύγουν

Το πιθανότερο είναι ότι θα επιστρέψουν από Νοέμβριο, υπό τον όρο ότι η τρίτη αξιολόγηση θα προχωρήσει. Αλλιώς, όλα θα πάνε ακόμα πιο πίσω.

Η 22α Οκτωβρίου είναι ως γνωστόν η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Δηλαδή, αμέσως μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ, όπως ακριβώς αναμενόταν εξ αρχής. Μόνο που δεν θα παραμείνουν πάνω από τρεις – τέσσερις μέρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άμεσα θα ξαναφύγουν και το πιθανότερο είναι ότι θα επιστρέψουν από Νοέμβριο, υπό τον όρο ότι η τρίτη αξιολόγηση θα προχωρήσει. Αλλιώς, όλα θα πάνε ακόμα πιο πίσω.

Ο στόχος της κυβέρνησης και ειδικότερα του Μεγάρου Μαξίμου είναι η διαδικασία, αυτή τη φορά, να κλείσει το ταχύτερο δυνατό. Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τίποτα δεν πρόκειται να κλείσει πριν από το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου κι ενδεχομένως λίγο αργότερα. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι κανείς δεν ασχολείται με τα hard core θέματα της διαπραγμάτευσης, μέχρι σήμερα.

Αντιθέτως, επιμέρους κινήσεις φαίνεται να προχωρούν. Για παράδειγμα, το υπουργείο Οικονομικών, μέσα από τα κατάλληλα «κανάλια», προχωρά κανονικά την «τιμολόγηση» της ανταλλαγής των 20 ομολόγων που εκδόθηκαν το 2012 με το PSI, με νέες εκδόσεις. Η πρωτοβουλία τελικώς πάει για το τέλος Οκτωβρίου ή το αργότερο για τις αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι πλέον θα γίνει. Κι όπως είναι φυσικό, αυτό θα βελτιώσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Όπως θετικά συμβάλει και η έκδοση του καλυμμένου ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας.