Skip to main content

Οι τουρκικές εκλογές και η περίεργη δήλωση του πρωθυπουργού

Η δήλωση Τσίπρα για τη διεξαγωγή των εκλογών στην Τουρκία, η επιστολή του Ζόραν Ζάεφ και οι πανηγυρισμοί για τη νίκη Ερντογάν.

Το διάβασα, απόρησα και δεν πίστευα ότι πρόκειται για αυθεντική είδηση. Ότι ο Τσίπρας είπε πως οι εκλογές στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν σε… δημοκρατικό περιβάλλον. Αν το έλεγε αυτό ένα γιουσουφάκι, δεν θα με παραξένευε. Όταν όμως αποδίδεται σε έναν επαναστάτη της Αριστεράς, με ίνδαλμα τον Τσε Γκεβάρα, λες δεν είναι δυνατόν…

Όμως, ο Ερτουγρούλ Κιουρκτσού, επίτιμος πρόεδρος του φιλοκουρδικού HDP, αντέδρασε μέσω των σόσιαλ μίντια στην δήλωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Τσίπρα, πως «υπάρχουν ενδείξεις για το ότι οι σημερινές εκλογές διεξήχθησαν πολύ δημοκρατικά». Ο Ερτουγρούλ Κιουρκτσού επέκρινε τον Τσίπρα, και έγραψε: "Ο άνθρωπος ρωτάει πρώτα".

Και λες τώρα. Κατάλαβε ο πρωθυπουργός τι είπε; Αν κατάλαβε, είναι σοβαρό, και σίγουρα θα απορούν στην Δύση και τις ΗΠΑ, επειδή είναι ο μόνος δυτικός ηγέτης που είδε δημοκρατικές διαδικασίες στις τουρκικές εκλογές. Ποιο ήταν το κίνητρο αυτής της δήλωσης; Αν δεν κατάλαβε, τότε η υπόθεση είναι σοβαρότερη. Επειδή δεν θα είναι η πρώτη φορά που δεν καταλαβαίνει το αυτονόητο ο πρωθυπουργός.

Και μια απλή διαπίστωση. Η ίδια η κυβέρνηση αυτό-αποσταθεροποιείται με τον τρόπο διακυβέρνησής της. Μη ψάχνει αλλού.

Το γράψαμε εχθές, και ήρθε αμέσως η επιβεβαίωση. Ότι θα πάει στράφι η επαίσχυντη συμφωνία με τους Σκοπιανούς, αν αρνηθεί η Ε.Ε. να τους δώσει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό και ο Κοτζιάς, που τους υπερασπίζεται σαν να ήταν η χώρα του, όπως είπε ο Ζάεφ, φοβάται ίσως μη τον θεωρήσουν υπεύθυνο και τον μαλώσουν. Ξέρεις τι είναι να σου μείνει κάποιος δυσφημιστικός χαρακτηρισμός, αλλά και η δουλειά να μη γίνει;

Ο Ζόραν Ζάεφ, σε επιστολή που απέστειλε στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ένωσης, δηλώνει ότι εάν δεν υπάρξει ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις, δεν θα συμβάλει στη δημιουργία του απαραίτητου θετικού κλίματος για την επιτυχή ολοκλήρωση καθεμιάς από τις ενέργειες που προβλέπονται στη Συμφωνία για την εφαρμογή του ευαίσθητου συμβιβασμού για την επίλυση της μακρόχρονης και περίπλοκης διαμάχης.

Ομάδα Αλβανών που επισκέφθηκε για πρώτη φορά την περιοχή της Ηγουμενίτσας που την αποκαλεί "τσαμουριά", ανέβηκε σε μια υψηλή τοποθεσία, από όπου εκεί μπορεί κανείς να δει τον ποταμό της περιοχής και την πόλη, και τοποθέτησε τρεις σημαίες: Την αμερικανική, την ολλανδική και της λεγόμενης "Δημοκρατίας της τσαμουριάς".

Η Τουρκική Υπηρεσία Συντονισμού και Ανάπτυξης (TIKA) έχει δωρίσει τεχνικό εξοπλισμό αξίας 20 εκατομμυρίων δηναρίων στη φυλακή Ιντρίζοβο των Σκοπίων, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων. Σύμφωνα με τον συντονιστή της TIKA στα Σκόπια, Αϊτεκίν Αϊντίν, έχουν υλοποιηθεί διάφορα έργα που αναφέρονται στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και των προδιαγραφών του συστήματος δικαιοσύνης.

Με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, αλλά και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς, έσπευσαν να συγχαρούν τον πρόεδρο της Τουρκίας για τις νίκες στις τουρκικές εκλογές.

Μάλιστα, οι κάτοικοι της σερβικής πόλης Νόβι Παζάρ βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν για την διπλή νίκη του Ταγίπ Ερντογάν, παρακολουθώντας ένα πρόγραμμα με μουσική. Οι κάτοικοι -μουσουλμάνοι-, οργανώθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων για να γιορτάσουν τη νίκη του Τούρκου προέδρου με τουρκικές σημαίες και τουρκικά τραγούδια.