Skip to main content

Η Τουρκία στις πέντε χώρες με το μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο

Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία εγκαινίασε 30 νέες διπλωματικές αποστολές φτάνοντας τις 252 αντιπροσωπείες συνολικά

Η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Ιαπωνία και η Γαλλία είναι οι πέντε χώρες με το μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Lowy.

Υπήρξε μια εποχή, που η Γαλλία είχε το δεύτερο μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό έχει τελειώσει, σημειώνει η γαλλική εφημεριδα Le Figaro με αφορμή την κατάταξη της Γαλλίας στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας διπλωματίας για το 2024.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Lowy, το οποίο ανέλυσε τα διπλωματικά δίκτυα 66 χωρών στην Ασία, την G20 και τον ΟΟΣΑ, η Γαλλία έχει κλείσει 18 αποστολές από το 2016, έχοντας συνολικά σήμερα 249 προξενεία και πρεσβείες.

Την ίδια χρονική περίοδο (2016-2024) η Τουρκία εγκαινίασε 30 νέες διπλωματικές αποστολές φτάνοντας τις 252 αντιπροσωπείες συνολικά. Η Τουρκία είχε ήδη σημαντική παρουσία στη Μέση Ανατολή και τώρα αναπτύσσεται ευρέως στην Αφρική, επισημαίνει η εφημερίδα τονίζοντας ότι οι Τούρκοι στον κατασκευαστικό τομέα ανταγωνίζονται τους Κινέζους στις αφρικανικές χώρες και επιδιώκουν να εμβαθύνουν τους πολιτιστικούς δεσμούς, μέσω υποτροφιών σε φοιτητές.

Σημειώνεται ότι η Κίνα παραμένει στην πρώτη θέση, με δεύτερες τις ΗΠΑ, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην όλο και πιο επιθετική επικοινωνία των Κινέζων πρέσβεων, από την περίοδο της Covid-19, καθώς και στον στόχο τους, που είναι η απομόνωση της Ταϊβάν.