Skip to main content

Η Τσικνοπέμπτη της Θεσσαλονίκης, το… κλάδεμα του Νικηφορίδη, οι χαμένες μελέτες του Λαγκαδά και τα… φτερά της Καβάλας

Ούτε σκαμπό ελεύθερο δεν υπάρχει για αύριο το βράδυ, Τσικνοπέμπτη, στις ταβέρνες και τα υπόλοιπα μαγαζιά εστίασης της Θεσσαλονίκης. Σωστές οι παρατηρήσεις του αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης Νικηφορίδη για το κλάδεμα των δέντρων, αλλά ας κάνει κάτι! Ιστορίες για… χαμένες μελέτες επαναλαμβάνονται στο Λαγκαδά κάθε φορά που αλλάζει η δημοτική αρχή.

Εάν υπάρχει ένα ηττημένο κόμμα αυτή την περίοδο είναι χωρίς αμφιβολία το ΠΑΣΟΚ. Παρά τις αλλεπάλληλες διασπάσεις και τους πολλαπλούς εμφυλίους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που έχουν δημιουργήσει υπαρξιακό πρόβλημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παραμένει καθηλωμένο σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Επίσης, συνεχίζεται η διαρροή στελεχών, στην παρούσα συγκυρία προς τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που σημαίνει πως ούτε οι δικοί του άνθρωποι πιστεύουν σε κάποια αναβαθμισμένη προοπτική. Διότι όταν γίνονται πολιτικές μεταγραφές δεν αρκεί ένα κόμμα να ανοίξει την αγκαλιά του, πρέπει και κάποιος να θέλει να το πλησιάσει, επειδή θα προβλέπει την πιθανότητα ενός μέλλοντος είτε για τον ίδιο, είτε για το κόμμα. Όσο για το Νίκο Ανδρουλάκη με τις απόψεις του, με τις δηλώσεις του και με την παρουσία του απασχολεί ελάχιστα την επικαιρότητα. Οι ευρωεκλογές ενδέχεται να ξεκαθαρίσουν πολλά, αλλά το σενάριο να είμαστε στα… ίδια δεν μπορεί να αποκλειστεί. Για τον… πράσινο ήλιο όλα θα εξαρτηθούν από τον συνδυασμό ποσοστού, θέσης στην κατάταξη και διαφοράς από το πρώτο κόμμα. Διότι -υποτίθεται- ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να γίνει κόμμα εξουσίας και όχι να βουλιάξει ως… κόμμα διαμαρτυρίας. Δύσκολη εξίσωση.

Η αδιαπραγμάτευτη Τσικνοπέμπτη

Όλα στη ζωή μπορεί να αλλάζουν, αλλά η αγάπη των Θεσσαλονικέων για κατανάλωση κρέατος -και των Ελλήνων γενικότερα που εξακολουθούν να συμπεριφέρονται ως παιδιά της… κατοχής και της αβιταμίνωσης- την Τσικονοπέμπτη είναι αδιαπραγμάτευτη. Γι’ αυτό όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δεν θα υπάρξει αύριο το βράδυ στην πόλη ούτε…σκαμπό ελεύθερο. Βασιλιάς του τραπεζιού και όχι του… καρναβαλικού άρματος, το χοιρινό σουβλάκι όπως λένε τόσο οι κρεοπώλες, όσο και οι ψήστες σε ταχυφαγεία. Αν και η κίνηση στα κρεοπωλεία αναμένεται να κορυφωθεί το μεσημέρι της Τετάρτης εντούτοις οι προμήθειες σε ποσότητες είναι μεγάλες, καθώς η ζήτηση χτυπά κόκκινο, όχι μόνον, από καταστήματα εστίασης, οικογένειες, παρέες που αδημονούν να γευτούν… τσικνισμένο κρεατάκι, αλλά και από ιδιοκτήτες καταστημάτων που στήνουν υπαίθριες ψησταριές. Έτσι για το… καλό έξω από τις επιχειρήσεις τους. Οι ποσότητες που θα καταναλωθούν αναμένεται να είναι και φέτος… γενναιόδωρες, και μάλιστα με τις τιμές στα περσινά επίπεδα. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι κρεοπώλες. Πάντως η Τσικνοπέμπτη και η …καπνισμένη ατμόσφαιρα δεν είναι μονάχα ελληνική συνήθεια. Σε περιοχές της νότιας Γερμανίας και της Ελβετίας, γιορτάζεται η Schmutziger Donnerstag («βρώμικη» Πέμπτη) με το χοιρινό κρέας, αλλά και το κρέας από τις χήνες να έχουν την τιμητική τους.

Το… κλάδεμα του Νικηφορίδη

«Μέτρον άριστον» λέει το ρητό και μάλλον θα πρέπει να το έχουν στον νου τους ορισμένοι αυτοδιοικητικοί στις αντιδράσεις και ενστάσεις τους για ζητήματα της Θεσσαλονίκης. Είδαμε προ ημερών ανάρτηση του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Πρόδρομου Νικηφορίδη για συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ να κλαδεύει δέντρα, χωρίς την απαιτούμενη άδεια και με κάπως…  βάρβαρο τρόπο. Μάλιστα ο αντιδήμαρχος προς επίρρωση των ισχυρισμών του δημοσίευσε και φωτογραφίες από τη… σφαγή.  Αφού, λοιπόν, κατά Νικηφορίδη ο ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι σε θέση να κάνει σωστή κλάδευση, μήπως θα έπρεπε ο δήμος να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία; Να κλαδεύουν -ας πούμε- εξειδικευμένοι δημοτικοί υπάλληλοι της υπηρεσίας πρασίνου τα δέντρα για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ. Ή να αναλάβει ο δήμος να εκπαιδεύσει τους εργαζομένους του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να κλαδεύουν σωστά. Ή -το καλύτερο- να εξασφαλίσει ο δήμος τις προϋποθέσεις για υπογειοποίηση των καλωδίων στη Θεσσαλονίκη. Ας μη ξεχνάμε και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν κλαδιά πάνω καλώδια, που -άλλωστε- είναι και ο λόγος του κλαδέματος. Σε κάθε περίπτωση ο συμπαθής αντιδήμαρχος Νικηφορίδης, πρώην ακτιβιστής με τον τρόπο του, οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι αποτελεί, πλέον, μέλος ενός εκτελεστικού συστήματος που έχει ως αποστολή να βρίσκει λύσεις και όχι να καταγγέλλει απλώς στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι... «αγνοούμενες» μελέτες του Λαγκαδά

Καμία μελέτη από την προηγούμενη διοίκηση δεν βρήκε η δήμαρχος Λαγκαδά, Νίκη Ανδρεάδου, όπως η ίδια είπε κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του δήμου για το 2024. Ως εκ τούτου η σημερινή διοίκηση προχωρά στην εξασφάλιση κονδυλίων για μελέτες, ώστε αυτές να ωριμάσουν για να προχωρήσουν μετά τα έργα. Κάποιοι, λοιπόν, στο Λαγκαδά θυμήθηκαν ότι ακριβώς το ίδιο -ότι δεν βρήκε καμία μελέτη- έλεγε, όταν αναλάμβανε το 2019, και ο προηγούμενος εκλεγμένος δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης. Μόνο που τότε -θυμούνται οι ίδιοι κάτοικοι του Λαγκαδά-, η αντιπολιτευόμενη παράταξη της σημερινής δημάρχου είχε κατηγορήσει τη διοίκηση Ταχματζίδη ότι επικαλείται δικαιολογίες περί «καμένης γης» για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη ότι δεν θα γίνουν έργα και να μη περιμένει πολλά - πολλά. Πως το λέει ο λαός; «Εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα έρθεις». Στο μεταξύ τα έργα που πρέπει να γίνουν στο Λαγκαδά περιμένουν…

Τα… φτερά της Καβάλας  

Ανοίγει ακόμη περισσότερο τα φτερά της η εταιρία παραγωγής ντοκιμαντέρ της Καβάλας Gulling και πετά πιο μακριά. Έκλεισε συμφωνία με την TVF International που συγκαταλέγεται σε μια από τις κορυφαίες ανεξάρτητες εταιρίες διανομής ντοκιμαντέρ, σειρών  και τηλεοπτικού υλικού με έδρα το Λονδίνο. Η συμφωνία της εταιρίας με την TVF προβλέπει την παγκόσμια διανομή της βραβευμένης σειράς ιστορικού ντοκιμαντέρ «Στα φτερά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» («Wings of the Great War»), που έφτιαξε η Gulling σε συμπαραγωγή της Cosmote TV. Πίσω από το εγχείρημα είναι δύο Καβαλιώτες, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Χατζημαλλής και ο ιστορικός – ερευνητής που έγραψε και το σενάριο Πασχάλης Παλαβούζης. Ο επιστημονικός σύμβουλος της σειράς είναι επίσης Καβαλιώτης, ο Σμήναρχος εα Παναγιώτης Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν και η ψυχή του AirShow που «πετούσε» στην Καβάλα τα προηγούμενα χρόνια κι από ότι μαθαίνουμε γίνονται προσπάθειες να ξαναστηθεί. Η Καβάλα έχει παράδοση στην αεροπορία, κάτι που φάνηκε και στα επεισόδια της σειράς με εξαιρετική επιτυχία.