Skip to main content

Οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο έφεραν ανατροπές

Τα εμπόδια που βάζει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην προωθούμενη λύση στο Κυπριακό - Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες.

Απορώ, και δεν είναι η πρώτη φορά, για το γεγονός ότι διατέθηκε πολύς χρόνος και χώρος στα ΜΜΕ για την είσοδο του ΕΛΑΜ -αδελφάκι της Χρυσής Αυγής- στην κυπριακή Βουλή, και σχεδόν αποσιωπήθηκε ότι υπήρξε καταδίκη της πολιτικής Αναστασιάδη, συμφωνούντος του ΑΚΕΛ, περί υπάρξεως συμφωνίας με την Τουρκία, άκρως ζημιογόνου για τα ελληνικά συμφέροντα.

Ο Λάζαρος Μαύρος, στην εφημερίδα Σημερινή της Λευκωσίας, αποκαλεί το αποτέλεσμα «εκλογικό ράπισμα που υπέστησαν το ΑΚΕΛ κι ο ΔΗΣΥ. Ούτε ο κ. Άντρος (ΑΚΕΛ), ούτε ο κ. Αβέρωφ (ΔΗΣΥ) και, πολύ περισσότερο, ο κ. Αναστασιάδης, δύνανται πλέον να περιφέρουν καυχόμενοι τη "διζωνική" τους αλαζονεία ότι, δήθεν, η πολιτική τους, για το είδος της "λύσης τους", εκφράζει ή αντιπροσωπεύει, ή την ανέχεται το... 70% του λαού».

Αυτό που λέγει ο γνωστός δημοσιογράφος, είναι ότι τα δύο κόμματα εξουσίας έχασαν, από αυτούς που κατηγορούσαν ως "Απορριπτικούς" της συμφωνίας Αναστασιάδη-Ακιντζί, πέντε έδρες του Κοινοβουλίου, οι οποίοι «Απορριπτικοί" όχι μόνο αυξάνουν την αριθμητική παρουσία τους στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά κι ενδυνάμωσαν τις προοπτικές απόκρουσης του είδους της "λύσης" που συμπλέοντας τόσα χρόνια οι ηγεσίες των δύο "μεγάλων" διαπραγματεύονται με τους "ισότιμους" κ.κ. Ταλάτ, Έρογλου και Ακιντζί.

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο, δημιουργεί και προβλήματα στον απεσταλμένο του ΟΗΕ κ. Έιντε, ο οποίος είδε να ξεθωριάζει το "κοινό όραμα", όπως αποκαλούσε τις επιθυμίες των δύο συνομιλητών, τους για "λύση" Ισότιμης Τουρκικής Συγκυριαρχίας εντός του 2016. Δεν βγαίνουν πλέον τα "κουκκιά" του συσχετισμού κομματικών δυνάμεων.

Η απώλεια των πέντε εδρών από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και η ενδυνάμωση των "Απορριπτικών", ναυάγησαν και τα "οράματα" του πρώην Προέδρου, Γ. Βασιλείου, που δεν έκρυψε ποτέ την συμπάθειά του στην βρετανική γραμμή, που δήλωσε ο αθεόφοβος, ότι «σύντομα θα έχουμε εκλογές για να εκλέξουμε τον Πρόεδρο της... Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας»!

Οι αποκαλούμενοι "Απορριπτικοί" πάντως, απέκτησαν ένα ακόμη επιχείρημα στις καταγγελίες τους για την παρωδία των συνομιλιών Αναστασιάδη-Ακιντζί μετά τις προκλητικές και εν κρυπτώ ενέργειες του Τούρκου Προέδρου, να στείλει αεροσκάφος στα Κατεχόμενα προκειμένου να μεταβεί ο κατοχικός ηγέτης στην ΚΠολη για τις εργασίες της ανθρωπιστικής Συνόδου.

Και ως να μη αρκούσε αυτό, ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν (και ενώ ο Ν. Αναστασιάδης απεχώρησε εσπευσμένα -ορθώς- από την ΚΠολη, λόγω της παρουσίας Ακιντζί στο επίσημο δείπνο, προκειμένου να μη τον νομιμοποιήσει ως Πρόεδρο -ανυπάρκτου- Κράτους), συναντήθηκε με τον Ακιντζί, με την παρουσία και του Έιντε, του απεσταλμένου του ΟΗΕ.

Κατόπιν αυτού, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέδωσε γραπτή δήλωση, ενδεικτική της κακής πορείας που λαμβάνουν πλέον οι συνομιλίες στο Κυπριακό.  «Με αφορμή τις χθεσινές απαράδεκτες ενέργειες, με την ευκαιρία πραγματοποίησης της ανθρωπιστικής Συνόδου στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με λύπη διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για την Παρασκευή, 27 Μαΐου, συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη».

Ψύχρανση των σχέσεων υπήρξε και με τον ΟΗΕ. Ο Έιντε, που αναμένεται σήμερα να φθάσει στην Κύπρο, είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες συναντήσεις του με την Ε/κ πλευρά. Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε πως το πρόγραμμα των συναντήσεών του δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη». Πρόκειται ασφαλώς περί υπεκφυγής, επειδή δεν ταξιδεύει κάποιος από τη Νέα Υόρκη στη Λευκωσία, χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί οι ημερομηνίες, αλλά και οι ώρες, των συναντήσεών του.

Το βέβαιο είναι, πως ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι  δεν υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για την Παρασκευή, 27 Μαΐου, συνάντησης με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Η αλήθεια είναι, πως δεν είναι η πρώτη φορά που ψυχραίνεται η ατμόσφαιρα των συνομιλιών, ούτε και θα είναι η πρώτη φορά που θα πιεστεί ο Ν. Αναστασιάδης να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μόνον που τώρα θα είναι εξασθενημένη η απόφασή του να προχωρήσει σε λύση τύπου Σχεδίου Ανάν.