Skip to main content

Οι ξένοι επενδύουν πλέον μόνο στοχευμένα στην Ελλάδα

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια επιλεκτική τοποθέτηση, σε «μέτωπα» τα οποία είναι πολλά υποσχόμενα ή τουλάχιστον έτσι δείχνουν.

Εξαιρετικά στοχευμένες είναι πλέον οι επενδύσεις που επιδιώκουν τα μεγάλα ξένα funds που σχεδιάζουν να τοποθετηθούν επί ελληνικού εδάφους. Κι αυτό γιατί μια σειρά από αποτυχημένες – υπό την έννοια ότι αποδείχθηκαν ζημιογόνες – επενδύσεις στοίχισαν πολλά σε πολλούς. Ετσι, αυτό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι μια επιλεκτική τοποθέτηση, σε «μέτωπα» τα οποία είναι πολλά υποσχόμενα ή τουλάχιστον έτσι δείχνουν.

Για παράδειγμα, στην αγορά κυκλοφορεί ότι το αμερικανικό fund Oaktree, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, είναι αυτό το οποίο έχει κάνει την κατ αρχήν προσέγγιση για την επόμενη μέρα του ομίλου που ελέγχει το ιδιωτικό νοσοκομείο «Ιασώ». Κι αυτό γιατί από πολλούς ο κλάδος της παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών στο κομμάτι της υγείας θεωρείται από τους πλέον προνομιακούς. Εξ ου και η μεγάλη κινητικότητα που σημειώνεται σε αυτόν το τελευταίο διάστημα.

Βεβαίως, σε άλλους τομείς η καμπή είναι καθοδική. Για παράδειγμα, στον χρηματοπιστωτικό. Την περασμένη εβδομάδα ο Prem Watsa του fund Fairfax, μιλώντας στο Bloomberg, με αφορμή την απορρόφηση της Grivallia από την Eurobank, άφησε να εννοηθεί ότι έγραψε μεγάλες ζημίες στη χώρα μας, αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι η επένδυση θα του αποφέρει στο μέλλον. Το ίδιο το πρακτορείο έκανε λόγο για απώλειες πάνω από 600 εκατ δολάρια. Το γεγονός ωστόσο δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς στο σύνολο του ο τραπεζικός κλάδος στη χώρα μας έχει υποστεί μεγάλη ζημία.