Skip to main content

Ιάπωνας ΥΠΕΞ: Η αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας θα χρειαστεί δεκαετίες

Η Βόρεια Κορέα πιθανόν να ζητήσει πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές εγγυήσεις ως αντάλλαγμα για την αποπυρηνικοποίησή της, είπε ο ΥΠΕΞ

Για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας θα χρειαστούν δεκαετίες εκτιμά ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο, παρότι η καταστροφή των πυρηνικών όπλων δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο.

«Υπάρχουν πολλά βήματα για την αποπυρηνικοποίηση. Η απόλυτη καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων θα χρειαστεί δεκαετίες. Ωστόσο, η καταστροφή των πυρηνικών όπλων και ο παροπλισμός των αντίστοιχων πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν απαιτεί πολύ χρόνο», δήλωσε συγκεκριμένα ενώπιον του κοινοβουλίου, όπως μετέδωσε το δίκτυο NHK.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Νοτιοκορεάτης προεδρικός σύμβουλος Μουν Γιουνγκ-ιν εξέφρασε την άποψη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Nikkei, ότι η διευθέτηση όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και τον παροπλισμό των σχετικών εγκαταστάσεων θα χρειαστεί μια δεκαετία.

Σύμφωνα με τον Μουν, η Βόρεια Κορέα πιθανόν να ζητήσει πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές εγγυήσεις ως αντάλλαγμα για την αποπυρηνικοποίησή της.