Skip to main content

Iberico: To meat-lovers point των αδερφών Σωτηρούδη που επενδύει στην καλή πρώτη ύλη

Διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία στα θαλασσινά, τα δύο αδέρφια θέλησαν να δοκιμαστούν και στο κρέας, ακολουθώντας όμως την ίδια φιλοσοφία που τους έκανε να ξεχωρίσουν και στα δύο πρώτα εστιατόριά τους

Δεν σταματούν μπροστά σε καμία γαστρονομική πρόκληση. Ως τέτοια άλλωστε αντιμετώπισαν τη δημιουργία του εστιατορίου Iberico πριν από ενάμιση χρόνο τα αδέρφια Χρήστος και Σταύρος Σωτηρούδης, που έχουν γράψει πολλά χιλιόμετρα στη γαστρονομική πίστα της Θεσσαλονίκης με τον Γλυκάνισο στην Πυλαία και το Marea Sea Spirit στο κέντρο.

Διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία στα θαλασσινά, αποφάσισαν να δοκιμαστούν και στο κρέας, ακολουθώντας όμως την ίδια φιλοσοφία που τους έκανε να ξεχωρίσουν στα δύο πρώτα εστιατόριά τους και να βραβευθούν: την επιλογή μιας εξαιρετικής πρώτης ύλης την οποία αντιμετωπίζουν με σεβασμό, δεν την μπερδεύουν γευστικά και την αξιοποιούν στον μέγιστο βαθμό. Κάπως έτσι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα meat-lovers point που αποτελεί περισσότερο μια γαστρονομική εμπειρία παρά ένα ακόμα εστιατόριο.

Αυτόν τον ενάμιση χρόνο ο κόσμος πέρασε την πόρτα του Iberico, επέστρεψε και συνεχίζει να επιστρέφει στο εστιατόριο των αδερφών Σωτηρούδη, που πήρε σάρκα και οστά σε ένα παλιό ξυλουργείο στη συμβολή των οδών Νικ. Μαντζάρου 18 και Κώττα Ρούλια, το οποίο και έδωσε από μόνο του τον τόνο της διακόσμησης. Ψηλοτάβανο με industrial χαρακτήρα υποδέχθηκε τις επιλογές του μετάλλου, του ξύλου, του γυαλιού και του βελούδου στην εσωτερική σάλα, ενώ η μοναστηριακή πόρτα άνω των 200 ετών από ένα ρουμανικό μοναστήρι έδεσε με τη χαρακτηριστική πέτρα των τοίχων του, τα ξύλινα πατώματα και τους κλασικούς πολυελαίους. Σύγχρονα ψυγεία ξηράς ωρίμανσης και μια κάβα επιβλητικά μεγάλη, με περισσότερες από 200 ετικέτες –κυρίως του ελληνικού αμπελώνα- ήρθαν να συμπληρώσουν την εικόνα.

Η ταράτσα-όαση

Το Iberico  όμως κρύβει και μια μικρή έκπληξη, το roof top του, μια ταράτσα με ανεμπόδιστη θέα στο industrial τοπίο των γερανών του λιμανιού, που μοιάζει με μικρή όαση στην πόλη. Η ταράτσα λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο, ανοίγει όμως τελείως όταν ο καιρός είναι καλός, για να υποδεχθεί σε ένα δροσερό περιβάλλον με κινηματογραφική αύρα τον κόσμο. Εκεί, η πιο ανάλαφρη διακόσμηση με περισσότερο lounge πινελιές αναλαμβάνει να επιβραδύνει τους ρυθμούς της καθημερινότητας και να δημιουργήσει ένα χαλαρωτικό περιβάλλον, μακριά από τους αστικούς θορύβους.

Το Iberico απασχολεί 27 άτομα και με διευθυντή τον Γιάννη Τούρνα επενδύει στην προσωπική εξυπηρέτηση, την ώρα που ο σεφ Παρασκευάς Χατζιάρας ετοιμάζει τις γαστρονομικές του εκπλήξεις. Ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα του εστιατορίου είναι η πίτα Iberico, μια χειροποίητη πίτα γιαουρτιού με χοιρινό iberico και φρέσκια μαύρη τρούφα, που βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις. Πρόκειται όμως για μία μόνο από τις πολλές επιλογές. Με ένα πλούσιο μενού όπου το καλό κρέας κυριαρχεί το Iberico αποδεικνύει καθημερινά γιατί κατάφερε να γίνει το σημείο συνάντησης των meat lovers. Μοσχάρι από την Αμερική, αλλά και από επιλεγμένες ελληνικές φάρμες και χοιρινό Iberico από την Ισπανία δίνουν τον τόνο, πλαισιωμένα από γαστρονομικές προτάσεις μιας ευρείας γκάμας, από ζύμες ξυλόφουρνου και δημιουργικά ορεκτικά μέχρι ζυμαρικά και κοπές.     

«Η μεγαλύτερη πρόκληση στη δημιουργία του Iberico ήταν πως ο κόσμος είχε πολλές προσδοκίες από την πρώτη στιγμή, γνωρίζοντας τη δουλειά που έχουμε ήδη κάνει στα άλλα εστιατόρια. Οφείλαμε να αποδείξουμε με το άνοιγμα ότι η πορεία που έχουμε διαγράψει δεν ήταν τυχαία» λέει στη Voria ο Χρήστος Σωτηρούδης.

Η γαστρονομική ιστορία

Το Iberico είναι ένας από τους πιο πρόσφατους κρίκους στη γαστρονομική αλυσίδα που δημιουργούν τα τελευταία 15 χρόνια τα αδέρφια Σταύρος και Χρήστος Σωτηρούδης. Για το πρώτο τους εγχείρημα, τον Γλυκάνισο, επέλεξαν την Πυλαία, επενδύοντας στη γειτονιά τους. Ήταν τότε, το 2008, μόλις 24 και 26 ετών, αλλά και αποφασισμένοι να πετύχουν. Μάλιστα, η αγάπη του κόσμου έφερε επαναλαμβανόμενες επεκτάσεις στον Γλυκάνισο. Μετά τον Γλυκάνισο ήρθε το 2016 το Marea Sea Spirit, ένα boutique εστιατόριο θαλασσινών στο κέντρο της πόλης, όπου συνεργάστηκαν με τον Θεόκτιστο Σαρασίδη, το οποίο δημιούργησε τη δική του γαστρονομική ταυτότητα, ενώ πριν από λίγο καιρό στην εστιατορική τους οικογένεια εντάχθηκε και το θρυλικό ψητοπωλείο «Διαγώνιος», όπου συμπορεύονται και με τον Σίμο Τσιμπέρη. Πέραν των εστιατορίων τα αδέρφια Σωτηρούδη διαθέτουν και το καφέ Stories, ανατολικά.
«Η αγάπη μας για το καλό φαγητό δεν σταματά και αυτή ακριβώς είναι που θέλουμε να μοιραζόμαστε με τον κόσμο» λέει ο Χρήστος Σωτηρούδης.

Image
Image
Image