Skip to main content

Ιδρύεται η πρώτη μη κρατική ιατρική σχολή στην Ελλάδα

Η συμφωνία αφορά την προοπτική λειτουργίας πανεπιστημιακού τμήματος ιατρικής σχολής, που θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση σε εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού

Κατ’ αρχήν συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας η οποία θα λειτουργήσει ανώτατη πανεπιστημιακή σχολή στην Αθήνα έχουν υπογράψει το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners και το μεγαλύτερο κυπριακό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (University of Nicosia – UNIC).

Η συμφωνία αφορά την προοπτική λειτουργίας πανεπιστημιακού τμήματος ιατρικής σχολής, που θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση σε εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Ειδικότερα, υπάρχει ήδη συμφωνία για την αγορά των εγκαταστάσεων της πρώην Olympic Catering, οι οποίες διαθέτουν δομημένη επιφάνεια της τάξης των 8.000 τετραγωνικών μέτρων. Η πανεπιστημιακή σχολή ιατρικής του UNIC σχεδιάζεται να λειτουργήσει με τα αυστηρότατα πρότυπα που λειτουργεί και στη Λευκωσία και σε συνεργασία με τις κλινικές που ελέγχει η CVC Capital στην Αθήνα όπου οι φοιτητές θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα τμήματα που απαιτούν παρουσία και μαθητεία σε νοσοκομείο.

Με βάση τα προβλεπόμενα για τους τίτλους σπουδών στην αλλοδαπή και την ισχύ τους στην Ελλάδα, που αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, σε πλήρη συμμόρφωση με τις προβλέψεις του Συντάγματος, το πτυχίο της ιατρικής του εν Ελλάδι παραρτήματος του UNIC αναμένεται να αναγνωρίζεται κανονικά. Οπως άλλωστε αναγνωρίζονται ήδη τα πτυχία του από την Κύπρο. Η αναγνώριση θα εδράζεται στην πρόβλεψη ότι εφόσον αναγνωρίζεται στην Ελλάδα πτυχίο πανεπιστημίου του εξωτερικού, τότε θα αναγνωρίζεται και το πτυχίο παραρτήματος του πανεπιστημίου αυτού που λειτουργεί στην Ελλάδα. Πάντοτε υπό αυστηρότατους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας της σχολής και απονομής των σχετικών τίτλων.

Στο ζήτημα της αναγνώρισης τέτοιων πτυχίων αναφέρθηκε άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα τέλη Ιουλίου, όταν σε δημόσιες δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη επιβεβαίωσε πως «είμαστε πια έτοιμοι να καταθέσουμε μία συγκροτημένη νομοθετική πρωτοβουλία που να δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και στην πατρίδα μας, με πολύ υψηλές προδιαγραφές όμως – εκεί δεν πρόκειται να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι και «η στήριξη στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δεδομένη προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Το νομοσχέδιο αναμένεται εκτός απροόπτου να έχει κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη του έτους και να ξεκλειδώσει τη δυνατότητα λειτουργίας παραρτημάτων πολλών σημαντικών ξένων μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία εκφράζουν ήδη εντονότατο σχετικό ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται πως η ανάπτυξη των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Κύπρο έφτασε να δημιουργεί μια οικονομική δραστηριότητα που αντιστοιχεί στο 6,5% του ΑΕΠ της. Ετσι η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία αξιολογούν και σενάρια για τη δυνατότητα χορήγησης φοιτητικής βίζας σε αλλοδαπούς φοιτητές που θα ενδιαφέρονταν να σπουδάσουν στην Ελλάδα με πιο ευέλικτο τρόπο.

Πέραν της συμφωνίας της CVC Capital Partners με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και την ιδιοκτησία των ακινήτων της πρώην Olympic Catering στο Ελληνικό για πανεπιστημιακό παράρτημα ιατρικής σχολής, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις και με τη Lamda Development για την εξασφάλιση χώρων εντός της έκτασης που διαχειρίζεται η Lamda ώστε σε δεύτερη φάση να ανοίξουν και άλλα τμήματα σχολών του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας στην Αθήνα. Η επιλογή της έναρξης των δραστηριοτήτων με ιατρική σχολή συνδέεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων και με το defacto υψηλότερο οικονομικό ενδιαφέρον που έχουν τέτοιες σπουδές, αλλά και με το γεγονός πως η CVC Capital ελέγχει μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες της Αθήνας, όπως το Υγεία, το Metropolitan, το Μητέρα, το Metropolitan General (πρώην Iaso General) και το μαιευτήριο Λητώ. Θα μπορούν δηλαδή σε αυτές τις κλινικές να γίνονται τα μαθήματα που απαιτούν παρουσία και εμπειρία από νοσοκομείο.
Ιδρύθηκε το 1980

Το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης στην Κύπρο. Ιδρύθηκε το 1980 αλλά ξεκίνησε τη λειτουργία του ως ιδιωτικό πανεπιστήμιο τον Οκτώβριο του 2007 έπειτα από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου. Παραρτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας υπάρχουν επίσης στη Λεμεσό και στη Λάρνακα. Στα προγράμματα σπουδών του (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά) είναι εγγεγραμμένοι περί τους 15.000 φοιτητές που προέρχονται από 70 διαφορετικές χώρες. Η Ιατρική Σχολή του είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη στην Κύπρο και προσφέρει δύο ιατρικά προγράμματα: Ενα 6ετές Πρόγραμμα Εισαγωγής Προπτυχιακών Σπουδών σχεδιασμένο για αποφοίτους Λυκείου και ένα 5ετές Πρόγραμμα Εισαγωγής Μεταπτυχιακών Σπουδών σχεδιασμένο για όσους κατέχουν πανεπιστημιακά πτυχία σε οποιονδήποτε τομέα. Αμφότερα έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη βασική ιατρική εκπαίδευση και έχουν διαπιστευθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας και Διαπίστευσης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (CYQAA), σύμφωνα με τα πρότυπα ιατρικής εκπαίδευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιατρικής Εκπαίδευσης (WFME).

Πηγή: Καθημερινή