Skip to main content

Ηγέτες χωρών της Αφρικής ζητούν να αρθούν τα εμπόδια για τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ρωσίας

Κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν μέτρα για να αποδεσμευτούν 200.000 τόνοι ρωσικών σιτηρών

Αφρικανοί ηγέτες που εμπλέκονται στην προσπάθεια να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία ζήτησαν να αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων ώστε να επανέλθει σε ισχύ η συμφωνία Μόσχας-Κιέβου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του προέδρου της Νότιας Αφρικής χθες Πέμπτη.

Η ομάδα κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν μέτρα για να αποδεσμευτούν 200.000 τόνοι ρωσικών σιτηρών αποκλεισμένοι σε λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο Βίνσεντ Μαγκουένα, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα.

«Οι ηγέτες κάλεσαν να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων, ώστε να επιτραπεί έτσι η αναβίωση και η πλήρης εφαρμογή» της συμφωνίας για τις εξαγωγές μέσω Μαύρης Θάλασσας, είπε ο κ. Μαγκουένα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πρετόρια.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία που κλείστηκε με μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ και επέτρεπε η Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω Μαύρης Θάλασσας, κάτι που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της τιμής των σιτηρών στις αγορές, πλήττοντας σκληρά τις φτωχότερες χώρες.

Η Μόσχα απαιτεί εγγυήσεις για την τήρηση χωριστής συμφωνίας που αφορά τις δικές της εξαγωγές, ιδιαίτερα λιπασμάτων.

Την έκκληση να ικανοποιηθούν κάποιες από τις απαιτήσεις του Κρεμλίνου απηύθυναν ο κ. Ραμαφόσα και άλλοι έξι αρχηγοί κρατών, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, κι ο πρόεδρος της Σενεγάλης, ο Μακί Σαλ, μετά τις συνομιλίες που είχαν με τον κ. Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ο κ. Μαγκουένα.

Τις τελευταίες ημέρες ο ρωσικός στρατός σφυροκοπεί λιμάνια στην περιφέρεια της Οδησσού, κρίσιμα για τις εξαγωγές σιτηρών.

Η Αίγυπτος, η Νότια Αφρική και η Σενεγάλη συμμετέχουν σε διπλωματική πρωτοβουλία επτά κρατών της Αφρικής που ελπίζουν να επιτύχουν τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας μέσω διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ