Skip to main content

Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου: Μοναχοί κατευθύνουν πιστούς για να ψηφίσουν

Για πλοκάμια του κόμματος που λίγο έλειψε να εισέλθει στη Βουλή σε μονές του Αγίου Όρους έκανε λόγο ο ηγούμενος Βαρθολομαίος

Ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, Βαρθολομαίος, ισχυρίστηκε ότι το κόμμα «Νίκη» που έμεινε για λίγους ψήφους εκτός Βουλής στις εκλογές της 21ης Μαΐου, έχει διασυνδέσεις μέσα στο Άγιον Όρος και μοναχούς που κάνουν προπαγάνδα υπέρ του.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, δήλωσε ότι το «το κόμμα “Νίκη” έχει πλοκάμια μέσα στο Άγιο Όρος» και πως «μοναχοί κατευθύνουν πιστούς για να ψηφίσουν».

«Αυτά που ακούγονται, όπως έγινε και την περίοδο της πανδημίας που κάποιοι άνθρωποι, γιατί είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι συντάχθηκαν σε αυτή την πλευρά ώστε να πολεμήσουν το κακό που γίνεται εναντίον της πανδημίας, εναντίον των εμβολίων, αργότερα εναντίον της κακιάς Δύσης και της καλής Ρωσίας», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «υπάρχουν μέσα, είναι αυτοί οι ίδιοι οι άνθρωποι, που είπα ότι έχουν αυτές τις νοοτροπίες».

«Και το ίδιο το κόμμα είναι στην ιδεολογία του και σε αυτά που έχει αναφέρει, έχοντας ως προμετωπίδα την πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια και αυτά εναντίον μεταναστών, εναντίον της Συνόδου του Κολυμπαρίου, εναντίον του Πατριαρχείου, εναντίον των εμβολίων στην πανδημία. Αυτά ήταν αυτοί που πρωτοστατούσαν και τα έχουν βάλει προμετωπίδα. Είναι η ίδια η ιδεολογία σε όλους αυτούς, οι οποίοι αναζητούν να εκμαιεύσουν κάποιους ανθρώπους και να τους πάρουν με το μέρος τους χρησιμοποιώντας το θρησκευτικό συναίσθημα του κόσμου», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Είναι ένα τρικ που το χρησιμοποιούν πολλοί»

Στη συνέχεια, ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου σχολίασε τις δηλώσεις αν το κόμμα «Νίκη» έχει την πνευματική κάλυψη του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό είναι ένα τρικ που το χρησιμοποιούν πολλοί» και πρόσθεσε «και η Χρυσή Αυγή στο παρελθόν έλεγε έχω την πνευματική κάλυψη του Αγίου Όρους και μάλιστα χρησιμοποιούσε τους καταληψίες της Μονής Εσφιγμένου, που έχουμε εμείς δικό μας το θέμα και είχε την πνευματική κάλυψη ώστε αυτά που λένε, τα αφηγήματα τους να έχουν αυτή την “ευλογία”, ότι αυτό που κάνω είναι ευλογημένο».

«Αυτοί οι άνθρωποι προφανώς δεν έχουν καταλάβει τον σκοπό για τον οποίο μπήκαν στον χώρο του μοναστηριού, της Μονής, στον χώρο της εκκλησίας. Ο πνευματικός έχει το δικαίωμα να επέμβει στην ψυχή του ανθρώπου πνευματικά όμως, να του δώσει θάρρος, κουράγιο, δύναμη να αντισταθεί, αλλά να επέμβει όμως καταχρώντας την δύναμη την πνευματική που έχει, την εξουσία την πνευματική και να την εκμεταλλεύεται ώστε να τον κατευθύνει πολιτικά, αυτό είναι ανήθικο», είπε μεταξύ άλλων.

«Συκοφαντίες οι σχέσεις με το κόμμα “Νίκη”»

Υπενθυμίζεται, πως οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους διαψεύδουν τα δημοσιεύματα που είδαν το φως το τελευταίο διάστημα και κάνουν λόγο για σχέσεις του κόμματος «Νίκη» με το Άγιον Όρος και την Ιερά Μονή Φιλοθέου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα δημοσιεύματα «αναφέρονται κατά τρόπο προδήλως συκοφαντικό στην Ιερά Μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους, παραπλανώντας το αναγνωστικό κοινό, ότι δήθεν η Ιερά Μονή μας ασχολείται με τις εθνικές εκλογές υποστηρίζοντας συγκεκριμένο κομματικό σχηματισμό, εκ μόνου του λόγου ότι ο αδελφός του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Φιλοθέου κ.κ. Νικόδημου τυγχάνει υποψήφιος βουλευτής με το εν λόγω κόμμα».