Skip to main content

Μάρμαρα Ικτίνος: Έρχονται επεκτάσεις των λατομείων Βώλακα και Νέστου (φωτο+vid)

Ποτέ αναμένονται οι επεκτάσεις των λατομείων Βώλακα και Νέστου - Η γραφειοκρατία για τις αδειοδοτήσεις δημιουργεί προβλήματα.

Σημαντική ώθηση στην εξορυκτική δραστηριότητα της Ικτίνος αναμένεται να δώσει η επέκταση του λατομείου του Βώλακα, στη Δράμα, η άδεια για την οποία δεν αποκλείεται να δοθεί μέχρι τα τέλη του μήνα ενώ σχετική αδειοδότηση αναμένει η μαρμαροβιομηχανία και για την επέκταση του λατομείου του Νέστου.

Αυτά επισήμανε η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Ικτίνος, Ιουλία Χαϊδά, κατά την παρουσίαση του λατομείου του Βώλακα, για το οποίο αναμένεται μετά τη σχετική αδειοδότηση και σε βάθος δυο μηνών να αρχίσει να τρέχει επέκταση 100 στρ. Σημειώνεται ότι το λατομείο του Βώλακα έχει συνολική έκταση 68,4 στρέμματα ενώ η ετήσια παραγωγή του φτάνει τα 30.000 m3.



Στο μεταξύ, η αδειοδότηση για την επέκταση του λατομείου του Νέστου, που εκτείνεται σε 195,4 στρ, αναμένεται στα τέλη του τρέχοντος έτους και αφορά σε επέκταση 200 στρ.

Σημειώνεται ότι στο λατομείο του Βώλακα απασχολούνται 110 εργαζόμενοι, ενώ στόχος είναι η εξόρυξη για μεγάλες πλάκες μαρμάρου περί τους 18 έως 20 τόνους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο και για πλάκες 25 τόνων.

Οι επεκτάσεις θα δώσουν δυνατότητα για εξόρυξη μεγαλύτερων ποσοτήτων καθώς και ποιοτικότερων μαρμάρων.



Η εξόρυξη μαρμάρου στον Βώλακα το 2021 άγγιξε τους 380.000 τόνους, εκ των οποίων οι 105.000 ήταν αξιόλογα εμπορεύσιμα μάρμαρα, τόνισε ο υπεύθυνος του έργου στον Βώλακα, Δευκαλίων Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας πως οι υπόλοιπες ποσότητες, που αφορούσαν χαμηλής διαλογής μάρμαρα, αποθηκεύτηκαν σε περίπτωση μελλοντικής ζήτησης.

Αναφορικά με τις ποσότητες εξόρυξης για το 2022 ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως είναι εξαρτημένες από τη ζήτηση που θα προκύψει από την αγορά καθώς το λατομείο μπορεί να παράγει αντίστοιχες με τις περσινές ποσότητες, ενώ αναφέρθηκε και στις σύγχρονες τεχνικές που ακολουθεί η εισηγμένη προκειμένου να σωθούν μάρμαρα με ραγίσματα.



Βραχνάς η αδειοδότηση

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για την αδειοδότηση νέων λατομείων αναφέρθηκε τόσο η κ. Χαϊδά όσο και ο διευθυντής λατομείων της εταιρείας, Μπάμπης Αλμπανόπουλος, τονίζοντας πως ο μέσος χρόνος για την απόκτηση άδειας εκμετάλλευσης ενός λατομείου είναι περί τα 5 έτη. Η διαδικασία μέχρι να φτάσει μια εταιρεία στην αδειοδότηση (καθώς έχει να αντιμετωπίσει από τα δασαρχεία μέχρι το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ σημαντικά προσκόμματα δημιουργεί και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεκαθαρισμένο πλαίσιο για τις χρήσεις γης) έχει ένα κόστος τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Αναφορικά με τα είδη μαρμάρου που προτιμώνται αυτά είναι τα λευκά, τα οποία παράγει η Ικτίνος, ενώ μικρότερη είναι η δυναμική των χρωματιστών μαρμάρων, όπως πχ το πράσινο της Θάσου.