Skip to main content

Ιλαρά: Ποιους απειλεί η παιδική νόσος - Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας εντοπίζονται περισσότερες περιπτώσεις

Όσο πιο μεταδοτικό είναι ένα νόσημα τόσο πιο υψηλή κάλυψη απαιτείται

Στον άμεσο έλεγχο για την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών τους προτρέπει η ομότιμη καθηγήτρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σχετικά με την εμφάνιση της ιλαράς στην Ελλάδα.


«Οι γονείς να ανοίξουν τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους και να ελέγξουν την εμβολιαστική τους κάλυψη. Το ίδιο να κάνουν και όσοι είναι κάτω των 50 χρόνων. Να ρωτήσουν τους γονείς τους αν έχουν νοσήσει ή αν έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις για την ιλαρά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η μέχρι προ δύο δεκαετιών λοιμώδης ασθένεια που διεκδικούσε τον τίτλο της «ξεχασμένης παιδικής νόσου» έχει σηκώσει κύματα επιδημίας στην Ευρώπη, έχοντας σημάνει συναγερμό και στις ελληνικές επιστημονικές και υγειονομικές αρχές. Πέντε ενήλικες στην Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας, αποτελούν τα κρούσματα που μετρά, προς το παρόν, η χώρα μας. Όλοι ήταν ανεμβολίαστοι. Μάλιστα, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή ένας παρέμενε ακόμη για νοσηλεία.

Ο απολογισμός της προηγούμενης επιδημίας ιλαράς στην Ελλάδα, τη διετία 2017-2018, ήταν πάνω από 3.200 κρούσματα και τέσσερις θάνατοι. Σημειωτέον ότι και τότε είχαν νοσήσει και νοσηλευτεί επαγγελματίες υγείας, μετά την έκθεσή τους σε ασθενείς με ιλαρά. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο μικρότερης έντασης επιδημίες, το 2010 με 149 κρούσματα και το 2006 με 518 κρούσματα. Στην Ευρώπη, σε αυτή τη φάση, υπάρχει έξαρση σε αρκετές χώρες, μεγαλύτερη είναι όμως σε Ρουμανία, Αυστρία και Γαλλία.

Πλέον ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας με δέσμη μέτρων στοχεύει στην ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές «νησίδες» ανεμβολίαστων ατόμων εντοπίζονται κυρίως σε τρεις περιοχές της χώρας, στη Δυτική Ελλάδα, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με τους αρμόδιους να επικεντρώνονται σε αυτές ώστε να προληφθεί το ξέσπασμα και η μετάδοση της νόσου.

Η ανοσία του πληθυσμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιοι στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την περίοδο 2020-2021 το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έναντι της ιλαράς ήταν 90%. Εμμέσως στο ίδιο συμπέρασμα είχαν καταλήξει οι ειδικοί μόλις έληξε η επιδημία ιλαράς το 2018, παρατηρώντας τον ρυθμό μετάδοσης και τα αναχώματα που υψώνονταν από τους εμβολιασμένους πολίτες, συγκρατώντας το δυνατό κύμα.

«Το ποσοστό κάλυψης είναι υψηλό. Το 90% έχει αντισώματα έναντι της ιλαράς είτε μέσω νόσησης, καθώς η φυσική νόσηση προσφέρει ισόβια ανοσία, ή μέσω εμβολιασμού. Ωστόσο, όσο πιο μεταδοτικό είναι ένα νόσημα – και η ιλαρά συγκαταλέγεται στα μεταδοτικά καθώς ένας ασθενής μπορεί να μεταδώσει σε 10 έως 18 άτομα – τόσο πιο υψηλή κάλυψη απαιτείται. Και στην προκειμένη περίπτωση για να έχουμε αναστολή μετάδοσης του ιού το ποσοστό πρέπει να είναι 95%» λέει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι τα σχετικά στοιχεία προκύπτουν από οροεπιδημιολογική μελέτη που διενεργεί ο ΕΟΔΥ σε συνδυασμό με τη συνταγογράφηση και την εκτέλεση συνταγών από την ΗΔΙΚΑ. Η χώρα μας δεν διαθέτει ακόμη τα δεδομένα εκείνα που θα της επιτρέψουν να σχηματίσει μια ευκρινή εικόνα, και με βάση αυτή να χαράξει τη στρατηγική για τον εμβολιασμό εν γένει και τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Παρότι προβλέπεται η ηλεκτρονική καταγραφή των εμβολίων για όλα τα νοσήματα, με όλα τα δοσολογικά σχήματα, που χορηγούνται μέχρι και την εφηβική ηλικία, βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού για Παιδιά και Εφήβους και σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, το ψηφιακό Εθνικό Μητρώο εμβολιασμών παιδιών και εφήβων εμπλουτίζεται με αργό ρυθμό, αναντίστοιχο της ψηφιακής εξέλιξης που υπάρχει. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στους πρώτους 19 μήνες λειτουργίας του ψηφιακού Μητρώου – από Απρίλιο 2022 έως και Οκτώβριο 2023- είχαν καταχωρισθεί εμβολιασμοί για μόλις 167.100 παιδιά από 1.775 παιδιάτρους, σε σύνολο 1.9 εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων.

«Η ακριβής γνώση για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παιδιών και εφήβων θα επιτρέψει να παρακολουθούμε δείκτες επιδημιολογικής αξιολόγησης και αναλόγως να διαμορφώνουμε πολιτικές υγείας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης όπου χρειάζεται. Γι’ αυτό και τονίζουμε πόσο σημαντικό είναι οι παιδίατροι να ενημερώνουν το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας των παιδιών και συνεπώς να τροφοδοτούν το Μητρώο Εμβολιασμού» επισημαίνει η κυρία Θεοδωρίδου.

Πηγή: ygeiamou.gr