Skip to main content

ΗΠΑ: Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Fed

Η Fed προσανατολίζεται στο να κάνει το μεγάλο βήμα προς μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες καθώς το ανακοινωθέν μετριάζει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τους υπόλοιπους κινδύνους για την οικονομία

Αμετάβλητα, όπως άλλωστε αναμενόταν, διατήρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) τα επιτόκια δανεισμού.

Ωστόσο, η Fed προσανατολίζεται στο να κάνει το μεγάλο βήμα προς μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες καθώς το ανακοινωθέν μετριάζει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τους υπόλοιπους κινδύνους για την οικονομία. Επίσης, απέσυρε την παρατεταμένη αναφορά για πιθανές περαιτέρω αυξήσεις στο κόστος δανεισμού.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν είχε κάνει νύξη ότι επίκειται μείωση των επιτοκίων και σημείωσε ότι η επιτροπή για τη νομισματική πολιτική της δεν θεωρεί ότι είναι κατάλληλο να μειώσει το επιτόκιο προτού υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2%. 

«Ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, όμως παραμένει υψηλός», επισημαίνεται στο ανακοινωθέν της Fed, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της, επαναλαμβάνοντας ότι οι αξιωματούχοι της παραμένουν σε ύψιστη επιφυλακή για τυχόν πληθωριστικούς κινδύνους. 

Η ανακοίνωση ενδεχομένως να μην είναι η αναμενόμενη για τους επενδυτές που περίμεναν οι μειώσεις επιτοκίων να ξεκινήσουν ήδη από τον Μάρτιο. Η Fed έλαβε υπόψη και τις ανησυχίες για την απασχόληση, ανοίγοντας ωστόσο την πόρτα για μείωση, εάν ο πληθωρισμός, όπως αναμενόταν, συνεχίσει να υποχωρεί τους επόμενους μήνες.

Πηγή: MoneyReview