Skip to main content

ΗΠΑ: Ανάκληση του DACA που προστάτευε ανήλικους μετανάστες

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί προεκλογικά να καταργήσει το διάταγμα για τη μη απέλαση μεταναστών που έφθασαν στις ΗΠΑ όταν ακόμη ήταν ανήλικοι.

Την ανάκληση του προγράμματος DACA, βάσει του οποίου χορηγούνται άδειες παραμονής και εργασίας σε εκείνους που είχαν μπει στις ΗΠΑ δίχως νόμιμα έγγραφα όταν ήταν ακόμη ανήλικοι, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Σέσιονς ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους, από σήμερα καμία νέα αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα δεν θα εξεταστεί, ενώ όσοι επωφελούνται από το πρόγραμμα, γνωστό και ως «Ονειροπόλοι» (Dreamers), δεν θα επηρεαστούν έως τις 5 Μαρτίου 2018, ένα διάστημα έξι μηνών κατά το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει στο Κογκρέσο χρόνο για να προετοιμάσει μια νομοθετική εναλλακτική λύση.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, αλλά και ο γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας, δεσμεύτηκαν να μηνύσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην περίπτωση που καταργήσει το συγκεκριμένο μέτρο.

Το πρόγραμμα για την προστασία των ανήλικων μεταναστών είχε θεσπιστεί επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα ακύρωνε όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του προκατόχου του για τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένου του διατάγματος για την μη απέλαση μεταναστών που έφθασαν στις ΗΠΑ όταν ακόμη ήταν ανήλικοι.