Skip to main content

ΗΠΑ: Ποινές 163,2 εκατ. σε ελβετικές τράπεζες για φοροδιαφυγή

Πάνω από 163,2 εκατομμύρια ευρώ θα πληρώσουν συνολικά στο υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών τέσσερις ελβετικές τράπεζες.

Πάνω από 163,2 εκατομμύρια ευρώ (178 εκατ. δολάρια) θα πληρώσουν συνολικά στο υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών τέσσερις ελβετικές τράπεζες, για να αποφύγουν πιθανές διώξεις διότι βοήθησαν Αμερικανούς καταθέτες να φοροδιαφύγουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μέχρι στιγμής έχουν συναφθεί συμφωνίες με 75 ελβετικές τράπεζες που περιλήφθηκαν σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα από το 2013, το οποίο επιτρέπει σε τράπεζες της Ελβετίας να αποφύγουν πιθανές ποινικές διώξεις με το να αποκαλύψουν ενδοσυνοριακές πράξεις που βοήθησαν Αμερικανούς υπηκόους να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία.

Η τράπεζα J. Safra Sarasin AG (Βασιλεία) θα πληρώσει το μεγαλύτερο μερίδιο, 78,6 εκατομμύρια ευρώ (85,8 εκατ. δολάρια), ενώ η Coutts & Co Ltd στη Ζυρίχη 71,9 εκατ. ευρώ, η Gonet & Cie στη Γενεύη 10,5 εκατ. ευρώ και η Cantonal du Valais στο καντόνι Βαλαί 2,10 εκατ. ευρώ.

Οι ποινές για τις 75 περιπτώσεις ξεπερνούν συνολικά τα 917 εκατομμύρια ευρώ (1 δισ. δολάρια). Βάσει των συμφωνιών, οι τράπεζες είναι επίσης υποχρεωμένες να παραδώσουν λεπτομέρειες λογαριασμών Αμερικανών πολιτών οι οποίοι ερευνώνται. Οι τράπεζες που ήδη διερευνώνται για ποινικά αδικήματα εξαιρούνται από το πρόγραμμα.